پخش زنده
امروز: -
یک استاد دانشگاه گفت: در مسئله غزه تناقضاتی در رفتار آمریکا دیده میشود، صحبت از آتش بس از یک سو و از طرف دیگر، قرار دادن سلاحهای بسیار پیشرفته در اختیار رژیم صهیونیستی را میبینیم، آمریکا دو بسته مالی ۳۸ میلیارد دلار در این مدت در اختیار رژیم صهیونی قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، برنامه تلویزیونی گفتگوی ویژه خبری با حضور آقای سید محمدکاظم سجادپور استاد دانشگاه و آقای امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا به بررسی انتخابات آمریکا و تحولات منطقه پرداخت.
مشروح گفتگوهای این برنامه را در ادامه می بینید:
مجری: برنامه امشب را با پیگیری مهم ترین اخبار راجع به انتخابات آمریکا شروع کنیم ، آقای رجبی خبرنگار صدا و سیما از نیویورک با ما است ، آقای رجبی آخرین خبرها چه هست از به ویژه نظرسنجی هایی که اتفاق افتاده ، رایزنی هایی دارد اتفاق می افتد پیش بینی هایی که وجود دارد و واکنشی که رسانه ها درباره نتیجه انتخابات از الان تحلیل می کنند ؟
رجبی : بد نیست اول یک تصویر کلی از کیفیت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا من ارائه بدهم ، در آمریکا اگر چه به ظاهر انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شود، در واقع در عمل این مردم آمریکا نیستند که مستقیما رئیس جمهور را انتخاب می کنند و در انتخابات روز سه شنبه ۱۵ آبان آمریکا اگرچه مردم پای صندوق های رای می روند در هیچ صندوق رایی به نام کامیلا هریس یا دونالد ترامپ یا هیچ نامزد دیگری به صندوق ها ریخته نمی شود، بلکه مردم در آن روز با فهرستی از افراد وابسته به احزاب سیاسی آمریکا روبه رو هستند و به آن افراد رای می دهند.
این افراد به عنوان انتخاب کنندگان شناخته می شوند در نهایت برای هر ایالت در سراسر آمریکا سهمیه هایی متناسب با جمعیت و پیش شرط های دیگری تعیین شده در نهایت این ایالت ها و مردمش در انتخاب ۵۳۸ عضو انتخاب کننده یا عضو مجمع الکترال آمریکا مشارکت خواهند داشت و در نهایت مجمع الکترال هست که رئیس جمهور را به همراه معاون رئیس جمهور تعیین خواهد کرد.
بعد از این که مردم در این انتخابات سه شنبه ۱۵ ابان شرکت می کنند تا چهار پنج روز بعدش معمولا نتیجه مشخص خواهد شد و در آن روز ۵۳۸ عضو مجمع انتخاب کنندگان یا الکترال مشخص خواهند شد ، در روز ۲۷ آذرماه هست که در مرکز هر ایالت آن انتخاب کنندگان که تعیین شدند در این انتخابات جلسه خواهند داشت و آنها معاون رئیس جمهور و رئیس جمهور را انتخاب خواهند کرد و رای آنها تعیین کننده خواهد بود.
در واقع هر فردی که از این دو نامزد بتواند حداقل ۲۷۰ رای مجمع الکترال را از ۵۳۸ رای مجموع الکترال به دست بیاورد او رئیس جمهور آمریکا خواهد بود و در روز اول بهمن رئیس جمهور جدید آمریکا در کاخ سفید خواهد نشست.
من آمار تازه ای می خواهم ارائه کنم که ساعتی پیش تلویزیون ام بی سی آمریکا اعلام کرد تا الان ۵۴ میلیون و ۳۰۰-۴۰۰ هزار نفر از مردم آمریکا به دو صورت یا ارسال پستی برگه رای یا رای دهی زودهنگام در انتخابات شرکت کردند.
از برآوردها و اسامی اولیه از این ۵۴ میلیون و خرده ای که اعلام کردند این هست که تا الان ۴۱ درصد از آرای این تعداد به حزب دموکرات بوده و ۴۰ درصد به حزب جمهوری خواه؛ اگر چه این هنوز نهایی و تعیین کننده نیست و باید منتظر باشیم تا انتخابات روز سه شنبه .
بد نیست در پاسخ به سوال شما اشاره ای بکنم به آخرین وضعیت نظرسنجی ها الان همانطور که شما اشاره کردید دونالد ترامپ و کامیلا هریس به عنوان به ترتیب دو نامزد حزب جمهوری خواه و حزب دموکرات آمریکا دوشادوش هم در همه نظرسنجی هایی که همه موسسه ها و محافل نزدیک به هر دو حزب دارند انجام می دهند پیش می روند و فاصله تعیین کننده ای ندارند.
چندین نظرسنجی را من در چند ساعت اخیر دیدم از موسسه های مختلف در همه این ها هر دو دوشادوش پیش می روند به طور میانگین حدود ۴۸ درصد همچنان هر دو با فاصله چند دهم درصدی دوشادوش هم نتایج نظرسنجی را به خودشان اختصاص دادند ، اگرچه در روزهای اخیر ما شاهد بودیم که هر کدام با یکی دو درصد یا عقب می افتند یا جلو می افتند ولی هیچ یک جایگاه ثابتی ندارند، الان در میان ۵۰ ایالت آمریکا به علاوه یک واشنگتن دیسنی که پایتخت هست آنچه تعیین کننده است آرای هفت ایالت آمریکاست که بعنوان ایالت های چرخشی شناخته می شود، ایالت ویسکانسین، پنسیلوانیا، کارولینای شمالی، جرجیا، میشیگان، نوادا و آریزونا این ها هفت ایالتی هستند که نه کامیلا هریس و نه دونالد ترامپ در این ایالت ها هیچ برتری تعیین کننده ای نسبت به نامزد دیگر ندارد.
به همین علت هم هست که در هفته های اخیر ما شاهد بودیم که بیشترین تمرکز تبلیغات انتخاباتی این دو نامزد و سخنرانی ها و حضور فیزیکی شان در این هفت ایالت بوده است.
چون این هفت ایالت در مجموع ۹۳ رای الکترال را از مجموع ۵۳۸ رای الکترال به خودشان اختصاص دادند . بنابراین تعیین کننده این ها هستند . در پایان اگر فرصت باشد یک آمار کوچک ارائه کنم ، باز این آمار جدیدی است که مراجع رسمی آمریکا منتشر کردند در مجموع ۱۸۶ میلیون و ۵۰۰ هزار آمریکایی واجد شرایط رای دادن در این انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند اما تا الان حداکثر ۴۷ درصد فقط از مردم و واجدان شرایط رای دادند یعنی در این صورت در این انتخابات نهایتا ۴۷ درصدمیزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود .
سوال: آقای سجادپور، شما چه فکر می کنید ؟ ترامپ یا هریس ؟
سجادپور: من این طوری فکر نمی کنم چون همانطوری که خبرنگار شما هم گفتند خیلی نزدیک به هم هستند، در نظرسنجی البته نظرسنجی الزاما رای گیری انتخاباتی نیست.
سوال: سوال این است که چقدر این نظرسنجی ها قابل اتکا است؟
سجادپور: بسیار، یعنی نظرسنجی ها در آمریکا از نظر تکنیک خیلی پیشرفته است و مقدماتی باید عرض کنم که کلا در آمریکا همه چیز کمی می شود یعنی جامعه ای است که توانسته از آمار و ارقام به فرم های مختلف استفاده کند من جمله نظرهای افراد نه فقط در مورد انتخابات در حوزه های دیگر.
لذا نظرسنجی پیش رفته است منتها به این معنی نیست که قطعی است و صد در صد است و ولی الان سه چهار موسسه ای که نظرسنجی انجام دادند همه از نزدیک بودن البته هریس حدود یک درصد در کل جلوتر است.
ولی همانطور که اشاره شد در برخی از ایالت ها ترامپ وضع بهتری دارد منتها نه با رقم بالایی ، یک درصد ، یک و دو دهم مثلا درصد ، می شود گفت امریکایی ها تصمیم شان را گرفتند یک درصد حدود ۵ تا ۶ درصد هست که هنوز منتظرند.
سوال : چه اتفاقی بیفتد فکر می کنید تعیین کننده است ؟
سجادپور: یک اشتباه، یک جمله نادرست، یک حادثه حتی فاجعه طبیعی در ایالات متحده می بینید یک طوفانی آمد خود آن طوفان سیاسی شد، طوفان البته سنگینی بود در فلوریدا و خیلی مانور زیادی ترامپ داد که این دولت بایدن که هریس هم ادامه آن هست به اندازه کافی رسیدگی نکردند که البته آمار و ارقامی که دادند مقداری ادعایش زیر سوال رفت، یک فاجعه بیرونی و خارجی مثل یک جنگ خود خاورمیانه ظرفیت این را داشت که البته با مسئله مدیریت چگونگی تنش ایران و اسرائیل نوع این تنش مخصوصا از طرف اسرائیلی ها که دنبال این هستند ترامپ بیاید ، یک جوری اقدام کنند که بایدن و دولت او ضعیف معرفی شود.
ولی به نظر می رسد فعل و انفعالاتی که وجود داشت نوع مهاری که صورت گرفت تا این لحظه احساس می شود که توانستند مسئله خاورمیانه را مهار کنند، دارند تلاش می کنند یک جوری هم آتش بسی را بتوانند حداقل صحبتش را کنند.
سوال : که حالا راجع به آن صحبت می کنیم ، ولی شما خودتان هم پیش بینی ندارید اصلا ؟
سجادپور: من پیش بینی نمی کنم .
سوال : شما چطور آقای ابوالفتح ؟
ابوالفتح : فرمایش ایشان درست است که در آمریکا نظرسنجی ها خیلی علمی است آمار و تکنیک های خیلی دقیقی را دارند ولی مشکل علمی بودن یا توانمند بودن موسسات افکار سنجی نیست مشکل در جنس و شیوه انتخابات آمریکاست ، در کشوری که یک فردی با رای مردمی کمتری می شود رئیس جمهور، نظرسنجی خیلی نمی تواند کار کند چون نظرسنجی می پرسد طرفدار چه کسی هستید ؟
سوال : البته نظام رای الکترال را می فرمایید.
ابوالفتح: حالا بعضی ها برای این که این مشکل حل شود می گویند که ما نظرسنجی ملی را کاری نداریم مثلا فلوریدا یا مثلا نیویورک و تگزاس به چه کسی رای میدهند مشخص است ۶ _۷ تا ایالت که اشاره شد.
البته میگویند که ما متمرکز شویم روی این ایالت ببینیم چه کسی در این۶-۷ ایالت جلوتر است بیاییم آن را محاسبه کنیم باز مشکل حل نمی شود چون در انتخابات آمریکا فارغ از این که چه کسی رای بیاورد رای مردمی بیاورد یا حتی رای الکترال بیاورد محاکم قضایی ، دادگاهها می توانند نتیجه انتخابات را به چالش بکشند، کار بکشد به دیوان عالی فدرال مثل سال ۲۰۰۰ نتیجه انتخابات را رای دیوان عالی فدرال آمریکا تعیین کرد ، ال گور ۵۰۰ هزار تا رای بیشتر داشت جرج دبلیو بوش با ۵۳۷ تک برگ در ایالت فلوریدا شد.
رئیس جمهور اصلا این ها را دیگر هیچ نظرسنجی نمی تواند احصا کند برای همین قابل اتکا نیست نه این که علمی نیستند ولی انتخابات آمریکا انتخابات خاص است ما با یک کشور دیگر مواجه بودیم شاید می شد.
سوال : الان شاید خیلی ها برایشان سوال است که می گویند مثلا ۱۵ آبانماه انتخابات است پس این که الان یک عده از طریق پست دارند رأیشان را ارسال می کنند یا یک عده از الان دارند مشارکت می کنند این چیست ؟ این را شما بفرمایید.
ابوالفتح: این همان الکترال کالج است، رئیس جمهور را مردم به شکل مستقیم انتخاب نمی کنند مردم یک عده را انتخاب می کنند این عده رئیس جمهور را انتخاب می کنند.
سوال : یعنی الان آنهایی که دارند رای می دهند در اصل آن الکتورها و آن انتخاب کننده ها را دارند انتخاب می کنند .
ابوالفتح: جفتشان را انتخاب می کنند، مثلا روی برگ رای نوشته کامیلا هریس ، تیم والز معاونش ، از آن طرف هم نوشته دونالد ترامپ و مثلا اینونس معاون او، حالا ممکن است در بعضی از ایالت ها نماینده حزب لیبرترین یا حزب سبز هم باشد ، مردم به این ها رای می دهند مثلا می زنند در دستگاه پانچ می کنند این رای ها که استخراج شد همزمان یک تعداد الکترال کالج وجود دارد الکترال کالج چطور انتخاب می شود ؟
یا حزب حاکم در آن ایالت یک عده آدم را معرفی می کند می گوید من حزب حاکم هستم این ۵ نفر سهمیه یا مجالس ایالتی که اکثریت با هر حزبی باشد آنها مجالس ایالتی مثلا سهمیه ۱۹ تای پنسیلوانیا را ۱۹ نفر آدم معرفی می کنند این ها می روند ماه بعد در ماه دسامبر به نمایندگی آن ایالت فقط اعلام می کنند در ایالت ما مردم ایالت ما به ترامپ رای داده ، آن یکی می آید می گوید مردم ایالت من به هریس رای داده ، این آمار شمرده می شود ، شمرده می شود طی یک نامه ای نوشته می شود برای کنگره ایالت متحده آمریکا در ژانویه سال آینده که همان روزی بود که ۴ سال پیش بلوای ششم ژانویه پیش آمد در آنجا جلسه ای هست با معاون رئیس جمهور که رئیس آن جلسه است آن پاکت ها باز می شود می خوانند به ۲۷۰ نفر که رسید می گویند فلان کس شده رئیس جمهور.
اگر این اتفاق نیفتد مجلس نمایندگان رئیس جمهور را انتخاب می کند سال ۱۸۲۴ یک بار در تاریخ آمریکا رخ داد که الکترال کالج ها نتوانستند به نتیجه برسند رئیس جمهور آمریکا را مجلس نمایندگان انتخاب کرد.
بنابراین رایی که ۱۵ آبان ، ۵ نوامبر دارد اتفاق می افتد یعنی یک ارتباط منطقی وجود دارد بین رایی که مردم می دهند نسبت به نامزدها و آن آرایی که الکترال کالج ها اعلام می کنند ارتباط وجود دارد، معمولا ایالتی که در آن نامزد حزب دموکرات برنده شده اعضای الکترال کالج اعلام می کنند که نامزد برنده یعنی تقریبا حالت پیام رسان هستند یا وکالت دارند که اعلام نتایج کنند به آن هیئت .
سوال: اقای سجاد پور یک عده معتقدند به دلیل انتقاد به عملکردهای دولت آقای بایدن خانم هریس خیلی علیرغم این که شما اشاره کردید در مجموع شاید یک درصد بالاتر باشد ولی برخی می گویند که با انتقاد از سیاست های بایدن کامیلا هریس خیلی وضع خوبی ندارد ، این تحلیل را چقدر شما دقیق می دانید؟
سجادپور : به نظرم باید یک مقداری دقیق تر و در افق قرار بود که بایدن باشد بایدن به خاطر آن مناظره ای که بسیار ناتوان ظاهر شد، بر اثر فشار درون حزبی کنار کشید و هریس شد، در این سه ماه هریس نسبت به زمانی که داشت اشاره شد در ابتدا در گزارش خبرنگار محترم در نیویورک اشاره کردند بههرحال رسیده به یک آراء برابر .
اما در پاسخ به سوال شما در مرحله بالاتر جامعه آمریکا دوقطبی شده و دوقطبی فی الواقع در این دو شخص دو نوع آمریکا را جستجو می کند امریکای هریس یک آمریکاست و امریکای ترامپ یک دنیای دیگری است ترامپ بر اساس ترس از از دست دادن موقعیت جهانی امریکا و موقعیت داخلی امریکا توسط گروهی که قرن ها حکومت می کردند. یعنی سفیدپوستان پروتستان انگلوساکسون که به این ها میگویند وسپ این ها بر اثر بافتی که تغییرات پیدا کرده در جامعه امریکا از نظر جمعیتی مهاجرتی اقتصادی تعدادی از این ها بسیار آسیب دیدند از مهاجرین احساس می کنند که مهاجران شغل های آن ها را گرفتند.
لذا دستور کار ترامپ دستور کار یک آمریکایی است که خودش را باید جمع کند ، شعاری هم که دفعه قبل داشت و الان داشت ، یعنی امریکا را دوباره باید احیا کنیم بزرگ کنیم یعنی کوچک شده و هریس نه ، و این امریکای ترامپ امریکای حذفی است یعنی یکسری باید حذف بشوند.
حتی جالب است این هفته های اخیر مطالبی از او منتشر شد که ما دو نوع دشمن داریم دشمن خارجی و دشمن داخلی و عملا گفت از دستگاههای امنیتی و پلیسی و نظامی باید برای از بین بردن دشمن داخلی استفاده کرد به گونه ای که کِلی که قبلا رئیس امور اداری کاخ سفید بود در دوره ترامپ و نزدیک بود به ایشان و از ژنرال های معروف امریکایی آمد مصاحبه کرد که این تمایلات فاشیستی دارد این تمایلات مثل هیتلر است از آن طرف هریس سعی کرده بگوید من یک نگاه جامعه گرا دارم، امریکای همه است، خود من را نگاه کنید مادرم هندی است، پدرم جامائیکایی است در یک شرایط سختی بزرگ شدم امریکا یک امریکای همه است و این امریکای ترس نیست و یک امریکای متفاوتی است و این حالت احساسی عمیقی را در امریکا ایجاد کرده و اشاره کردند جناب ابوالفتح به وقایع شش ژانویه حتی نگرانی هست که اگر ترامپ نبرد دوباره تکرار شود.
جالب است دو هفته قبل از بایدن پرسیدند خبرنگاران، یک مصاحبه کوتاهی داشت در کاخ سفید که شما تضمین می کنید این انتخابات آزاد و بدون دردسر باشد گفت آزادبودنش را ما تضمین می کنیم ولی این که بعد از آن چه می شود ما نمی دانیم، این تنش پس در آمریکا جدی است، هریس توانسته یک پایگاه اجتماعی برای خودش درست کند.
در این فاصله کوتاه به طوری که این هم باید اضافه کنیم دموکرات ها امیدوارند این طور نیست که در برخی از ایالت های چرخشی چون ترامپ جلو افتاده حتما جلو برود ولی واقعا توضیحات آقای ابوالفتح خیلی دقیق بود که این انتخابات یک مکانیزم و ساختار اداری خاصی دارد و به این معنی که اگر یک کاندید نصف به علاوه یک آرا یک ایالت را ببرد، آراء مردم، تمام آراء الکترال کالج را می برد، شاید عادلانه به نظر نرسد ولی این سیستمی هست که وجود دارد و همین هم یک مقداری رقابت ها را می برد در حوزه های معین مخصوصا این چند روزی که در پیش رو است.
سوال: برخی از رای دهندگان به دلیل همدستی دولت بایدن با رژیم اشغالگر راجع به رای دادن به هریس دچار تردید هستند، ماجرای غزه و لبنان چقدر در رای مردم اثرگذار است؟
ابوالفتح: موضوع اتفاقات تلخ در غزه از دو جنبه یکی ائتلاف بزرگی از مسلمان ها، عرب تبارها، فلسطینی تبارها و صلح طلب ها و این موضع فقط مربوط به مسلمانان و فلسطینی ها نیست، در جنبش حمایت از فلسطینی ها یهودی ها هستند که سازماندهی را داریم و مسیحی ها که نگاه صلح طلبانه و بشردوستانه به موضوع دارند، می گویند یک عده انسان که به چه دینی تعلق دارند دارند کشتار می شوند و کمپین آتش بس که ائتلاف بزرگی است و این یک طرف ماجراست.
طرف دیگر یهودی ها هستند و نه فقط یهودی ها بلکه مسیحی ها تبشیری یا النجلیست ها هستند که از بعضی از صهیونیست ها، صهیونیست تر هستند، دولت بایدن که کاملا هریس معاونش هست، بین دو سر یک طیف گرفتار شده است، اتفاقات بخش هایی از یهودی ها ، آمارها نشان می دهد که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۸۰ درصد از یهودی ها به حزب دموکرات رای دادند که آن ها هم ناراضی هستند، بخشی متعلق به جنبش صلح هستند و بعضی ها معتقدند که دولت بایدن به اندازه کافی از رژیم صهیونیست حمایت نکرده است، چرا اسلحه و پول نمی دهید که نتانیاهو بیشتر انسان بکشد.
دولت مستقر بین دو سر یک طیف گرفتار شده است ، در ایالت میشیگان اوضاع برای کاملا هریس دشوار است، در رقابت های مقدماتی که آن زمان جو بایدن در انتخابات بود حدود صد هزار رای دهنده حزب دموکرات که باید به نامزد حزب که جو بایدن بود رای دهند ولی اصطلاحی مطرح کردن عدم تعهد که رای مثبت به بایدن ندادند و رای منفی هم ندادند.
ارزیابی این است که حتی ۵۰ درصد آن افرادی که آن زمان طرف بایدن ندادند الان هم به کاملا هریس ندهند که فاصله کم است و حتی ۱۰ -۱۵ هزار نفر سرنوشت را عوض کند رای دهندگان ایالات میشیگان را از دست بدهند، از طرف تبشیری ها هم ، اونجلیست ها که معتقدند که یک سری تفکرات انحرافی در دین مسیح هست که مثلا بیت المقدس نابود شود و مسجد ، معبد سلیمان نبی آن جا ساخته شود و بعد عیسی مسیح ظهور کند و حکومت هزار ساله باشد و بعد آخر الازمان شود و می گویند این جنگ بخشی از جنگ آخر الزمانی است و این کار را برای دموکرات ها سخت می کند چون در تیم دموکرات ها وجود دارند و جمهوری خواهان استفاده می کنند از این فاصله ایجاد شده.
سوال: مذاکرات آتش بس و ۲۸ روز آتش بس در غزه و آن چه راجع به لبنان مطرح می شود که پیش بینی می کنید این اتفاقات بیفتد و به نفع کدام یک از کاندیدها هست؟
ابوالفتح: جو بایدن خیلی تلاش کرد، سیاست اعلامی اش کرد تلاشش را در منظر افکار عمومی انجام داد ولی موفق نشد، در سه چهار روز آینده هم اتفاق نمی افتد، آیا در بیست ژانویه که رئیس جمهور جدید مستقر می شود تا آن موقع آتش بس است یا جنگ ادامه خواهد داشت، رئیس جمهور چه کاملا هریس یا ترامپ خیلی مایل نیستند که وقتی وارد کاخ ریاست جمهوری می شوند جنگ غزه یا اوکراین باشد، این را سه ماه دیگر چشم اندازی وجود ندارد مگر این که معجزه ای رخ دهد که در سه چهار پنج روز که تیم نتانیاهو امیدشان به دونالد ترامپ است.
نسبت به دولت بایدن اعتراض دارند که می گویند دست دولت اسرائیل بسته است و امید به ترامپ دارند که دست شان را باز بگذارد و کاری نمی کنند که به نفع کمپین دموکرات ها باشد، امید شان این است که ترامپ برنده شود که بعد آتش بس که خیلی دور از ذهن نیست.
سوال: اگر هریس یا ترامپ بیایند چقدر فکر می کنید موضوع آتش بس تسریع شود در آن ، آیا از این طرف نگاه کنید می تواند اثر گذار باشد؟
سجادپور: بازیگر فقط این دو نفر نیستند، داستان خاورمیانه ، غزه ، لبنان و چالشی که ایجاد شده است در منطقه کنشگر در آن زیاد است ، در خود رژیم صهیونیستی گرایش های تند ، یا کمتر تند و هر کدام سهم از کیک بازی کردن با این بساط را دارند، منتهی نکته ای که الان وجود دارد در مورد بایدن اشاره کردند جناب آقای ابوالفتح، بایدن با تناقضاتی روبه رو بود که این تناقضات به ضرر هریس است و هریس در هفته ها و چند روز آخر سعی می کند که بگوید آن بایدن نیست و با بایدن فرق دارد.
تناقضات یک نگاه به آتش بس و از طرف سلاح های بسیار پیشرفته ای در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داد، دو بسته مالی ۳۸ میلیارد دلار در این مدت در اختیارش قرار داد و از جمله افرادی است آقای بایدن که اعتقاد به صهیونیسم دارد، فقط رئیس جمهور آمریکا نیست که روابط شان با رژیم صهیونیستی نزدیک است ، اعتقادات و جنبه ایدئولوژیکش این است.
لذا در مجموع یک فرد ناتوان در برقراری آتش بس شد ، تلاش زیاد کرد، یازده بار وزیر خارجه اش را فرستاد، منتهی اجماع کارشناسان این است که نتانیاهو به بایدن گوش نمی دهد و به تعبیری بایدن را سرکار گذاشته است و یک سال و خرده ای که از این داستان گذشته است ، این ناتوانی روشن تر شده است.
باز مقایسه می کنید بایدن و هریس ، هریس سعی کرده است از رو با فلسطینی ها صحبت کند و بر امنیت رژیم صهیونیستی تاکید کرده است و این ناتوانی و مواضع اعلامی مخصوصا در ایالتی مثل میشیگان حداقل دویست هزار آمریکایی عرب تبار دارد و یک نیرویی مهمی هستند در رای گیری و فراموش نکنید این انتخابات چون نزدیک است ، یک رای هم مطرح است، یعنی سرنوشت یک ایالت ممکن است با یک رای تغییر کند و هر یک از ایالت ها با یک تک رای کل الکتراکالج را بدهند.
اگر اشتباه نکنم هفت مرتبه خانم هریس به ایالت میشیگان رفته است و همین طور معاونش رفته است فرم های مختلف صحبت کردند که این ایالت ساختار سنتی اش دموکرات بوده است، در مواردی جمهوری خواه توانسته اند خیلی اندک بگیرند، در دفعه قبل این ایالت در پیروزی بایدن موثر بود و الان این گره خورده است به مسائل احساسی فلسطین .
سوال: این که چه کسی رای بیاورد تاثیرگذار است ، ادعای ترامپ گفته تا قبل از ورودم به کاخ سفید جنگ غزه باید تمام شده باشد و مناقشه اوکراین هم این وسط هست ، آن چقدر متاثر از این انتخابات باشد؟
ابوالفتح: ترامپ استاد ساده کردن موضوعات پیچیده برای مردم عادی آمریکاست، موضوعاتی که دهه ها برایشان بحث است و راه حلی برایشان پیدا نشده است دیواری متریک می کشم مشکل حل می شود، یک دیدار با رهبر کره شمالی می کنم و مشکل حل می شود، یک تلفن تهران به من بزند مشکل حل می شود، با پوتین حرف می زنم جنگ اوکراین حل می شود.
آیا ترامپ رئیس جمهور می تواند، در آمریکا بین کارگزار و سیستم رابطه ای وجود دارد، رئیس جمهور به گفته خودشان قدرتمندترین مرد جهان است اگر زن باشد، این طوری است که یک عصای جادویی گرفته است دستش، نشان می دهد جنگ اوکراین تمام می شود، این گونه نیست، دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، خوشبختانه این دفعه هر دو تایشان دولتمرد بودند، یکی رئیس جمهور بوده است و یکی معاون رئیس جمهور بوده است، در دولت قبلی ترامپ آیا توانست مشکل با کره شمالی حل کند، سه بار با رهبر کره شمالی دیدار کرد، چگونه جنگ اوکراین را تمام کند، جنگ غزه تاریخ ۸۰ ساله دارد، تمام روسای جمهور آمریکا از ترومن طرحی برای خاورمیانه داشتند، یکی کمپ دیوید، یکی خاورمیانه بزرگ داشته است که نتیجه ای نداشته است.
این که خودش را در نقش صلح طلب نشان می دهد که مردم آمریکا از جنگ خسته اند و ترامپ بیزینس من، برای مشتری در بسته بندی قشنگ این را ارائه می دهد، یا کالایی یا پیامی شسته رفته به مخاطب می دهد، آن یکی دولتمردان آمریکا مثل هیلاری کلینتون، یا هریس نمی توانند برای یک موضوع پیچیده راه حل بدهند حرف های پیچیده می زنند و مردم متوجه نمی شوند، الان می گوید صلح ولی معلوم نیست که محقق شود، گفته است گوآنتانامو را می بندم ولی هنوز گوآنتانامو وجود دارد.
سوال: در مورد ایران تحریم ها و لغو برجام و کدام توافقات صورت می گیرد؟
سجاد پور: بستگی دارد به کنشگری ایران و بستگی دارد که ایران در چه شرایطی و در چه فرم و شکلی این منازعه و کشمکش با ایالات متحده را مدیریت کند ، این فاکتور تعیین کننده است، اگر سوال شما را فنی تر بررسی کنیم، هریس به یک تعبیری ادامه بایدن هست، از نظر تیمی که دارد و از نظر تفکری که هست و به هر جهت روشن تر است که کارشان چی هست، اما ترامپ می گوید تلفن از تهران بزنند من چنین می کنم، واژه های عامیانه می تواند کمک کند در درک مسائل پیچیده ، یک خالی بند حرفه ای است ، که با یک تلفن حل می کنم، اما ترامپ انسانی است که از خودش یک تصویر خیلی بزرگی دارد، ادعاش خیلی بزرگ است و قابل مورد بهره برداری قرارگرفتن است.
یعنی از او تعریف کنند یا وارد یک معامله با او شوند، فراموش نکنید در اول دوره قبل که نامزد انتخاباتی بود به متحدان آمریکا در کشورهای منطقه حمله می کرد و این ها را با واژگان بد خطاب می داد و بعد معاملات بسیار بزرگ در حد صد میلیارد دلار با آن ها کرد و عوض شد و گفت در هیچ کار جدی مداخله نظامی گرانه در هیچ کجای دنیا شرکت نمی کند ولی در دوره او بود که نتانیاهو تحریکش کرد و آماده اش کرد فی الواقع و او دست به بزرگترین جنایت در مورد ایران زد که ترور شهید سلیمانی بود.
یعنی این با آن مداخله اولیه فرق دارد لذا از این جهت است که اسرائیلی ها خیلی علاقه مند هستند که بیایند از آن استفاده کنند مخصوصا با انگیزه های معاملاتی ، انگیزه های مالی ، الان یک خانواده طرفدار صهیونیست ها در آمریکاست به نام انلسون که دفعه قبل به ترامپ پول دادند، انلسون خودش مرد و خانمش هست که او گفت که باید تعهد بدی که به ایران در حد بمباران تعرض می کنی ، گفته می شود خانواده اش گفتند در صورتی که ما پول بیشتری می دهیم برای مبارزات انتخاباتی که تعهد بدهید که ساحل غربی انضمام رژیم صهیونیستی شود که در دفعه قبل جولان به عنوان بخشی از رژیم صهیونیستی به رسمیت شناختیم ، شما با ترامپی روبه رو هستید که چارچوب خیلی روشن جز منافع شخصی و آن چیزی که خودش فکر می کند نیست ، از این جهت دیگران روی روانشناسی اش کار کردند.
هیچ رئیس جمهور آمریکا در این ۴۶ تا ، که قرار است ۴۷ بیاید ، موضوع مورد مطالعه رشته روانشناسی مثل ترامپ نبوده است و کتاب هایی که برای او در آوردند، به ویژه برادرزاده اش که یک خانم متخصص روانشناسی سیاسی که این برای آمریکا و حتی برای متحدین آمریکا ایجاد نگرانی کرده است که با رفتار غیر قابل پیش بینی است، سه هزار دروغ در دوره اول گفته است آمار گرفتند، این که کدام خوب است، کدام بد است، هر دو در سیستم آمریکا عمل می کنند منتهی یک چیزهایی از این می دانیم و یک چیزهایی از آن نمی دانیم.
سوال: حالا معرکه گرفته سر راز کوچولو که جانسون وجود دارد ، آن چیست، این چه بازی است؟
ابوالفتح: نمی دانم، چون یک بزینس من است و خودش می گوید من نابغه مذاکرات هستم و می داند چی بگوید که مردم شیفته اش شوند، ایالات متحده آمریکا وضع و جایگاه و الگوها و ارزش های آمریکایی را بگذاریم کنار ، این آدم صد تا اتهام به او وارد شده است، چهارتا دادگاه دارد، از فساد اخلاقی دارد، مالی دارد، سیاسی دارد، امنیتی دارد، ولی جوری حرف می زند حتی در انتخابات قبول نشود در آمریکا طرفدار دارد، حدود ۱۲۰ میلیون نفر رای دهند، ۶۰- ۷۰ میلیون نفر طرفدار دارد، کسی دادگاه برود محبوب تر شود، کس دیگری بود در حاشیه یا در افق محو می شد ، این آدم در کانون و عن قریب است که بشود رئیس جمهور، نمی دانم رازش چیست.
همزمان با انتخابات ریاست جمهوری ، انتخابات کنگره هم هست ولی ممکن است مربوط به این باشد که کنترل هر دو مجلس را در دست بگیرند.