• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۲۶۰۴۴
تاریخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۴
سیاسی » عمومی

مقاومت یکی از رویکرد‌های اصلی سیاست خارجی

یکی از راهبرد‌های اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در همه دوره‌ها، حمایت و پیگیری مقاومت بوده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رئیس اجلاسیه بین المللی مجاهدان در غربت و حسین اکبری سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری، به پرسش ها درباره نهمین اجلاسیه بین المللی "مجاهدان در غربت " پاسخ دادند.

مقدمه مجری: ضرورت‌ها، راهکار‌ها، برنامه ریزی‌هایی که برای برگزاری این اجلاسیه در دستور کار قرار گرفته را بررسی می‌کنیم. اجلاس بین المللی مجاهدان در غربت همایش بین المللی دیپلماسی مقاومت با هدف بررسی چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جهان اسلام و جبهه مقاومت و همچنین گرامیداشت شهدای خدمت فردا برگزار می‌شود.

این اجلاس با حضور رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه، خانواده معظم شهدا و جمعی از شخصیت‌ها، اندیشمندان و فعالان حوزه‌های سیاسی و بین المللی از ۳۸ کشور جهان برگزار خواهد شد.

سوال: آقای رستمی؛ ۹ اجلاسیه با موضوع مجاهدان در غربت و با نگاه کلی و دستور کاری کلی برگزار شده است، امسال دهمین اجلاسیه برگزار خواهد شد آنچه در ۹ دوره گذشته برگزار شد و آنچه که فردا قرار است برگزار بشود، چه تفاوت‌هایی دارد و نقطه و شاخص این همایشی که قرار است برگزار بشود چه خواهد بود؟

رستمی: موضوع توجه به مجاهدت‌ها و یاد کسانی که بعنوان الگو و اسوه در مقاطع سخت حرکت ایستادگی کردند، عقب ننشستند و پیروزی‌ها را به دست آوردند جزء موضوعات اساسی هر ملت است. معمولا چهره‌ها و الگو‌ها و قهرمانان هر ملت کسانی هستند که در شرایط سخت ایستادند و مقاومت کردند و به نتیجه مطلوب و ارزشمند و پیروزی را برای مردم و جامعه خودشان و برای محیط خودشان به ارمغان آوردند.

ما قهرمانان ورزشی را کسانی نمی‌دانیم که به راحتی و با یک شانس یا با یک اتفاق بدون تلاش و زحمت به نتیجه رسیده باشند؛ معمولا کسانی هستند که دوره‌های سخت، اردو‌های سخت، تمرین‌های سخت، مبارزات فراوان، حتی شکست‌های مختلف را تجربه می‌کنند و در یک آوردگاه مهم و در یک مقطع حساس برای مردم خودشان نصابی قهرمانی و سکویی را به دست می‌آورند و مورد تکریم و توجه مردم خودشان هستند. مجاهدت همین معنا را دارد، اما در یک جهت گیری اصیل و درست؛ به معنای کاری که برای خدا دارد انجام می‌شود در جهت مواجهه با بدخواهان و دشمنان انجام می‌شود و با تمام تلاش و کوشش اتفاق می‌افتد.

ما چهره‌هایی را داریم که مردم آنها را بعنوان مجاهدان می‌شناسند، اما گاهی اوقات کسانی هستند که در فضا‌هایی تلاش می‌کنند، در محیط‌هایی، در موقعیت‌هایی بدون این که دنبال نام و نانی باشند.

سوال: نه دیده می‌شوند و نه شنیده می‌شوند.

رستمی: بله و گاهی اوقات در غربت هم دوره مجاهدت خودشان را سپری می‌کنند و این‌ها کسانی هستند که چه بسا الهام بخشی و الگودهی شان برای عموم جامعه و برای نسل جوان جدی‌تر و مهم‌تر باشد. اجلاسیه مجاهدان در غربت از زمان شروع خود در سال ۹۳ دنبال این بوده است یعنی در مقاطعی و محیط‌هایی ابتدا از شهر کوچک و بعد به تدریج در گستره استانی و ملی دنبال این بوده که این طور مجاهدان را معرفی کند ما در آخرین اجلاسیه شاید خیلی از بینندگان عزیز مطلع نباشند یکی از کسانی که برای آرمان فلسطین بیش از ۴ دهه تلاش و مجاهدت دارد خانم مصطفوی دختر حضرت امام راحل است، در اجلاسیه سال گذشته با پیام مقام معظم رهبری و در شاید اولین پیام رئیس جمهور چهاردهم آقای پزشکیان در تجلیل از ایشان و در موضوع اجلاسیه ایشان مورد تکریم قرار گرفت.

در دوره‌های قبل خود شهید امیرعبداللهیان جزء محور‌ها و بانیان و حامیان این حرکت بودند و این اتفاق امسال طبیعتا با یک وضعیت ویژه و خاصی در حال برگزاری است.

سوال: آقای رستمی میهمانان اصلی را اشاره کردیم که از کشور‌های مختلف هستند، از اندیشمندان، فعالان حوزه‌های سیاسی، شخصیت‌های کشوری و لشگری، شما جزئیات بیشتر را بگویید:

رستمی: این اجلاسیه امسال مقارن شد با سالگرد شهادت شهدای پرواز اردیبهشت یعنی رئیس جمهور شهید، وزیر خارجه شهید، امام جمعه شهید، استاندار شهید، فرمانده حفاظت شهید و کادر پرواز، ۸ شهید ارزشمندی که فقدان آنها و مهاجرت آنها از جامعه پرتلاش و شایسته ایران اسلامی خسارت و سوگ بزرگی را به جامعه وارد کرد. امسال اولین سالگرد این شهدا بوده و اجلاسیه مجاهدان در غربت امسال مقارن شد با سالگرد این شهیدان به همین مناسبت هم عزیزان شورای عالی اجلاسیه به این نتیجه رسیدند که محور این مجاهدت در غربت دقیقا و به جا باید به موضوع این شهدای عزیز بپردازد بخصوص در فضایی که بعد از اتفاقات اخیر منطقه رخ داد.

سوال: سفر ترامپ به منطقه؟

رستمی: آن زمان طراحی سفر ترامپ نبود ولی ظاهرا تقدیر و اتفاق خوب این است که این اجلاسیه بلافاصله بعد از این سفر و حرف‌های بی ربطی که در این سفر زده شده برگزار شود برای این که ما حرف‌های حقیقی این مردم منطقه را بشنویم.

سوال: و بهره گیری از سخنان رهبر انقلاب اسلامی امروز؟

رستمی: بله، که فرصت بشود در مورد این موضوع صحبت خواهیم کرد، اما موضوع غزه به عنوان موضوع اصلی این روز‌ها و موضوع فلسطین بعنوان مسئله اصلی جهان اسلام خیلی تلاش می‌شود که به فراموشی سپرده بشود و مسئله به یاد سپردن و توجه به حوزه مقاومت و آنچه که در فضای غزه در لبنان، در سوریه، در یمن، در عراق و ایران و سایر کشور‌های منطقه و جریان جبهه مقاومتی که ما از آن بعنوان یک جبهه جهانی الان باید یاد کنیم شکل گرفته است، این جبهه جهانی مقاومتی که امروزه امتداد آن در دانشگاه‌های آمریکا است، در کشور‌های اروپایی و محیط‌های علمی، محیط‌های عمومی جوامع آزادی دنیا در همه جا آوای آن شنیده می‌شود.

توجه به موضوع مقاومت امسال باعث شد که اجلاسیه مجاهدان در غربت هم به شهدای پرواز اردیبهشت بعنوان دو الگو و دو سردار حوزه دیپلماسی مقاومت شهید آیت الله رئیسی و شهید دکتر امیرعبداللهیان بپردازد و در کنار آن به شهدای پرواز اردیبهشت، شهدای خدمت و نهایتا به صورت خاص موضوع دیپلماسی مقاومت در فضا و شرایطی که دنبال القاء مطالب غلط به افکار عمومی منطقه هستند این اجلاسیه شکل بگیرد.

با این همراهی دو اتفاقی که رخ داد عرض کردم هم سالگرد شهدا و هم اجلاسیه ما هم حضور ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران جناب آقای پزشکیان را در اجلاس داریم با توجه به این که شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و ستاد برگزاری مراسم سالگرد شهید رئیسی و همراهان شان هر دو به این نتیجه رسیدند که این اجلاسیه بعنوان یکی از برنامه‌های محوری سالگرد در نظر گرفته شود.

 حضور ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران و ریاست محترم قوه قضائیه را داریم، در کنار آن شخصیت‌های همکار و همراه دولت شهید رئیسی، معاون اول رئیس جمهور شهیدمان، آقای مخبر را داریم و وزرای دولت و مدیران عالی دولت شهید رئیسی و وزرا و مدیران عالی دولت چهاردهم آقای پزشکیان را در این اجلاس خواهیم داشت علاوه بر مسئولانی که در سایر دستگاه‌ها هستند به مناسبت حضور میهمانان مختلفی که برای سالگرد شهید رئیسی احساس وظیفه کردند در اجلاس شرکت کنند، میهمانانی در تراز وزرای دولت‌های منطقه، سفرای کشور‌های منطقه، بعضی از مسئولین و رهبران جبهه مقاومت از کشور‌های عضو مقاومت و همچنین از آفریقا، اروپا و آمریکای لاتین، کسانی که در این حوزه احساس تعلق به جبهه مقاومت را دارند در این اجلاس حضورشان را شاهد خواهیم بود.

سوال: من اگر اشتباه می‌کنم حضرتعالی اصلاح بفرمایید، سال ۹۳ اجلاسیه در دستور کار گرفت با ضرورت‌ها و با اهدافی که مدنظر قرار گرفت در آن مقطع زمانی، اما هر چقدر که بالغ‌تر شد ما می‌بینیم که گفتمان مقاومت، موضوعات مرتبط با این موضوع و حوزه بیشتر مورد توجه قرار گرفت، شاخه‌ها، اصل‌ها و حاشیه‌های بیشتری در هم متن، هم دستور کار روی آن متمرکز شد، الان ما در اجلاسیه دهم آنچه که بعنوان دستور کار برگزاری است، به جز تکریم شهدای خدمت، حضرت آیت الله رئیسی و همراهان گرانقدرشان در پرواز اردیبهشت، آنچه بعنوان دستور کار مقاومت در بطن، در اصل و در حاشیه این اجلاسیه است کدام موضوعات است؟

رستمی: این اجلاسیه دو بخش اصلی داشت، یک بخش علمی بوده که دانشگاه تهران و دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران متولی و میزبان این بخش بوده، ما امروز که ۲۷ اردیبهشت است، نشست علمی این همایش دیپلماسی مقاومت را داشتیم در دانشگاه تهران، در افتتاحیه و اختتامیه شخصیت‌های علمی کشور و شخصیت‌های سیاسی کشور و چهره‌های بین المللی حضور داشتند و گفتگویی داشتند بیش از ۳۰ سخنرانی در دانشگاه تهران در نشست‌های مختلف اجلاسیه برگزار شد و دبیر محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس دانشگاه تهران و جناب اقای صالحی وزیر اسبق امور خارجه و رئیس موسسه ایران شناسی و شخصیت‌های دیگری امروز جزء سخنرانان بخش علمی همایش بودند.

 در بخش علمی همایش که رسالت دانشگاهی تلقی باید بشود و شاید این ارتباط ما با این همایش از این جهت خیلی جدی‌تر باید تعریف بشود، موضوع امتداد علمی و تولید محتوا و ادبیات حوزه مقاومت است، ما یک اتفاق عینی در فضای منطقه داریم، همزمان با اشغالگری مقاومت شکل گرفته، در تمام تاریخ هم با هر جا که ظلمی وجود داشته، مقاومت مشروع بوده و این اتفاق رخ داده، در اسلام مقاومت، یک اصل و یک ضرورت تلقی شده نه اجازه ظلم پذیری را اسلام به مسلمان داده و نه اجازه ظلم کردن را، این نه ظلم پذیری و نه ظالم بودن که محتوای نظریه مقاومت است، یک محتوا و یک موضوع اسلامی است که می‌آید تا امتداد آن به انقلاب اسلامی می‌رسد. شعار انقلاب اسلامی بیرون راندن ظالمان و ستمگران بوده، چه اجانب و چه نوکران اجانب که در کشور اتفاق افتاد امروزه هم ما ناراحتی ترامپ، ناراحتی آمریکایی‌ها را در این نقطه باید ببینیم، این حرف‌های متناقضی که از طرف ترامپ شنیده می‌شود که از یک طرف خطر قدرت ایران را چالش منطقه ذکر می‌کند و از یک طرف می‌گوید ایران عقب مانده.

سوال: اگر تعداد دفعاتی که نام می‌برد از ایران را بیاییم و روی هیچ موضوع دیگری تمرکز نکنیم و همین نکته را بگوییم می‌بینیم که جایگاه جمهوری اسلامی ایران را هم در منطقه و هم در عرصه بین الملل نشان می‌دهد.

رستمی: یعنی به یک عده کشور خریدار تکنولوژی و فروشنده خام نفت که متاسفانه بسیار تحقیر آمیز هم با این‌ها برخورد می‌کند که به نظرم خیلی عجیب بود و جای تاسف دارد برای ملت‌های منطقه؛ امروز ترامپ بعد از این که برگشته می‌گوید من در ۴ روز سفر، ده‌ها برابر هزینه‌ای که برای اوکراین کردیم را برای آمریکا به دست آوردم، یعنی با یک پول فراوانی برگشتم به آمریکا ۱۲۰۰ میلیارد دلار و کسی مثل من چنین معامله‌ای انجام نداده، این رسما اعلام می‌کند من آمدم منطقه برای چپاول و برگشتم و بعد آن تحقیری که نسبت به رهبران کشور‌های منطقه انجام می‌دهد.

 که به نظر من نباید رهبران منطقه چنین شرایطی را اجازه بدهند رخ بدهد این که بیاید بگوید این‌ها تشنه محبت بودند همه دنبال این بودند که با من دست بدهند و من خسته شدم که با این‌ها دست دادم، چون این‌ها تشنه محبت کردن من بودند، این ادبیات در مواجهه با رهبران کشور‌های منطقه که در گذشته هم از طرف این فرد اتفاق افتاده بود.

 یک دوره در ریاست جمهوری قبلی خود تعبیر گاو شیرده از بعضی از کشور‌ها کرد، همین کشوری که مدعی می‌شود ایران عقب مانده و فلان کشور پیش افتاده، همان جا می‌گوید که من تکنولوژی شبیه پهپاد‌های ایرانی را می‌خواهم آمریکایی‌ها بسازند همان کشور می‌گوید که اگر آمریکا نبود ده روزه، دوازده روزه، چند روزه، همه کشور‌های منطقه تسلیم ایران شده بودند،

این قدرت از کجا آمده؟ شما که مدعی عقب ماندگی هستید، نظریه مقاومت نظریه‌ای است که معتقد است به تسلیم نشدن و هر چه که به تعبیر درست شما پیش آمدیم جریان مجاهدت و جریان مقاومت بروز و ظهور و تشکل جدی تری پیدا کرده است و قابل فهم‌تر شده، امروزه تعبیری که حضرت اقا داشتند بعنوان یکی از تئوری‌های مواجهه و کسب قدرت برای کشور‌ها از آن باید یاد بکنیم نظریه مقاومت را، دانشگاه و جریان علمی دانشگاه در این حوزه خودش را باید مسئول بداند و امروز یکی از جلوه‌های این مسئولیت را شاهد بودیم یعنی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران آمدند و موضوع دیپلماسی مقاومت را بعنوان یکی از جلوه‌های مقاومت مورد مطالعه قرار دادند.

ابعاد مختلف این موضوع را توسط اندیشمندان و دانشمندان دانشگاه تهران و سایر دانشگاه‌های کشور و چهره‌های فعال و پرسابقه در این حوزه مورد بررسی قرار دادند و البته این موضوع باید امتداد پیدا کند ما ضمن این که در عرصه میدانی و واقعی دستاورد‌های معنادار و قابل ارائه و کاملا اثبات پذیری برای نظریه مقاومت داریم، اما در حوزه اندیش ورزی، د رحوزه تولید ادبیات، در حوزه تولید دانش پیرامونی در این حوزه جا دارد دانشگاه‌های ما کار کنند اثبات‌پذیری برای نظریه مقاومت داریم، اما در حوزه اندیشه ورزی در حوزه تولید ادبیات، در حوزه تولید دانش پیرامونی در این حوزه جا دارد، دانشگاه‌های ما کار بکنند یکی از بخش‌هایی که ما احساس می‌کنیم دانشگاه نسبت مسائل جامعه باید بیشتر تلاش کند همین حوزه است علوم انسانی ما اگر بنا باشد علوم انسانی باشد که مرتبط با نیاز‌های به هر حال جامعه ماست و برآمده از جامعه ماست باید نیاز‌های جامعه خودش را ببیند و برای نیاز‌های اندیشه‌ورزی کند تولید ادبیات بکند و در کنار او نقد کند و نهایتاً به بالندگی و به هرحال قابلیت ارائه علمی در کنار اثبات پذیری عینی که در جامعه رخ داده برسد.

سوال: چون به دانشگاه‌ها اشاره کردید من حتماً ادامه توضیحات و موضوعاتی که می‌خواهید اشاره کنید از محضرتان خواهم گرفت، اما می‌خواهم بروم سراغ یک نسلی که بسیار به لحاظ وجوه مختلف، ابعاد مختلف بسیار باید روی آن کار کرد یکی از جامعه‌های حساس مخاطب شما جوانان هستند، ابزار‌هایی که می‌طلبد برای اینکه گفتمان مقاومت را برای آنها توضیح بدهید  قطعاً با توجه به آنچه که امروز اتفاق می‌افتد نسبت به آنچه که در گذشته بوده متفاوت است جامعه دانشگاهی ما با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری با توجه به آنچه که مورد تاکید است در حوزه و موضوع مقاومت برای اینکه نسل جوان دخیل باشد سهیم باشد و خودش پرچم‌دار باشد در گفتمان، در گفتمان مقاومت چه کرده؟

رستمی: ما باز هم عرض می‌نماییم ما یک واقعیت میدان را داریم حاملان اصلی نظریه مقاومت و گفتمان مقاومت جوان‌ها هستند، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس سازندگی کشور، تاسیس نهاد‌های مختلفی که برای تحول جامعه رخ داد و به نوعی ترمیم و جبران ویرانی‌های دوران طولانی ستم شاهی در کشور توسط جوان‌ها اتفاق افتاد یعنی شما تاسیس جهاد دانشگاهی، جهاد سازندگی، سپاه پاسداران کمیته‌های انقلاب اسلامی، جریان خدمت‌رسانی مردم در حوزه مسکن و قالب‌های مختلفی را می‌بینیم که انقلاب شد و یک جبهه عمومی برای سازندگی در کشور رخ داد توسط جوانان اتفاق افتاد.

 وقتی امروز می‌آییم میگوییم سن امید به زندگی در کشور ما از پنجاه و پنج سال به هفتاد و هشت سال رسیده در طول انقلاب اسلامی یعنی اینکه متوسط عمر ایرانی‌ها در سال پنجاه و شش، پنجاه و پنج سال بوده و امروز متوسط سن ایرانی‌ها هفتاد و هشت سال است این بیست و دو سال، بیست و سه سال افزودن به سن متوسط زندگی ایرانی‌ها را کی رقم زده جامعه بهداشتی ما، جامعه سلامت ما، جوانان و اساتید جوان و دانشجویان جوان همین جامعه بودند در دفاع مقدس بار اداره دفاع مقدس و اینکه بعد از دو قرن بدون سابقه‌ای که در دو قرن گذشته داشتیم در یک درگیری که یک صدامی بود که غرب و آمریکا و شوروی و دیگران ازش حمایت می‌کردند یک وجب از خاک این کشور به او داده نشد و اعتراف صدام را داشتیم که شما پیروز شدید اینکه ما در آخرین صحنه‌هایی که می‌بینیم در کرونا که یاد و نام شهید رئیسی و مجاهدت ایشان و همکارانشان را گرامی بداریم.

 موقعی که ایشان به ریاست جمهوری رسیدند ما در شرایط نامناسبی بودیم ضمن این که تحریم شده بودیم واکسن‌هایی که خریده بودیم را به ما نمی‌دادند بعضی‌ها فکر می‌کردند که اون موقع ما راحت می‌توانیم واکسن تهیه کنیم بنای تهیه نداریم نه ما بسته کواکس که حوزه سرمایه‌گذاری کشور‌ها برای خرید واکسن‌ها را بود را ما پول پرداخت کرده بودیم و واکسنی را که خریده بودیم را اجازه ورود به ایران را پیدا نکردیم، چون نبود و نمی‌دادند و تحریم بود در آن شرایط که تلفات جان باختگان کرونا در بعضی از روز‌ها به هفتصد نفر می‌رسید کی آمد کشور را از این بلایی که کشور‌های غربی هم دچار شده بودند و به سختی بیرون آمدند نجات داد در زمانی ما کل تلفات کرونا به صفر رسید که در آمریکا روزانه هزار تلفات داشتیم در همان کشور‌هایی که مدعی تکنولوژی، مدعی مدیریت، مدعی ابزار و مدعی آخرین دانش‌های سلامت روز هستند، اما می‌بینیم در ایران چه کسی ارمغان نجات از بلیه عمومی کرونا را برای ما رقم زده ما می‌گوییم همین دانشمندان جوان در حوزه سلامتی و همچنین توانمندی‌های دفاعی ما را  همین جوان‌ها ایجاد کرده اند.

پس در عرصه عمل جریان مقاوم واقعی جریان جوان است، اما نکته درستی شما فرمودید ما یک جمعیت جوان دانشگاهی داریم، یک جمعیت عمومی جوان داریم که اینها در معرض هجمه و جنگ شناختی بدخواهان کشورمان هستند کسانی که من خیلی تلاش می‌کنند اینها را نسبت به گذشته پشیمان بکند نسبت به آینده ناامید بکند وضعیت حال را سیاه نشان بدهد تمام ابزار‌ها رسانه‌ها و حتی عرض بکنم درست است ترامپ یک خودشیفتگی و اختلال روانی ممکن است آدم در رفتارهایش ببیند، اما سخنرانی و محتوایی که آماده کرده بود با یک طراحی برای مدیریت فضا و افکار عمومی داخل کشور ما طراحی شده و مخاطبش هم نسل جوان بودند.

 او به‌دنبال شبهه افکنی در جریان نسل جوان است درست فرمودید جریان آشنا کردن جوان‌ها با حوزه مقاومت یکی از رسالت‌های این همایش‌های و یکی از رسالت‌های ماست اتفاقی که الان رخ داده موضوع اردوی راهیان پیشرفت که ما در همین خردادماه پیش‌رو اردو‌های متعددی را داریم برای اینکه جوان‌ها با آنچه که در کشور رخ می‌دهد توسط صنعتگران ما توسط بخش‌های مختلف اقتصادی کشور ما و بخش‌های مختلف دفاعی و حوزه‌های دارای دست آورد ما که جوانان می‌روند مرحله اول ده هزار جوان دانشجو از دانشگاه‌های سراسر کشور این بازدید‌ها را خواهند داشت و در قالب‌های دیگر عرض می‌کنیم که بار روی دوش جوان‌هاست.

سوال: می‌روند، می‌بینند و بیان می‌کنند؟

رستمی: ضمن این که خودشان باور پیدا می‌کنند خودشدن هم بیان می‌کنند و در این حوزه اتفاقات شنیدنی فراوانی وجود دارد از تغییر نگرش از موقعی که با واقعیت‌ها مواجه می‌شوند بچه هایمان.

سوال: راجع به جوان‌ها بیشتر می‌پرسم ضمن اینکه حالا بحث‌های خود همایش و اجلاسیه فردا بسیار مهم است راجع به آن از شما پرسش خواهم کرد، اما جناب آقای سید مجتبی ابطحی دبیرکل کنفرانس حمایت از فلسطین مجلس شورای اسلامی هم به جمع ما اضافه شدند به صورت تلفنی آقای ابطحی به شما سلام می‌کنم وقت شما بخیر باشد نکته‌ای که جناب آقای رستمی در استادیو به آن اشاره کردند شهدای خدمت بود که در اجلاسیه دهم مجاهدان در غربت فردا یاد و خاطره تمام بزرگوارانی که در پرواز اردیبهشت حضرت آیت‌الله رئیسی و وزیر امور خارجه مقاومت شهیدمان جناب آقای امیرعبداللهیان و دیگر همراهان را گرامی می‌دارند ما می‌خواهیم راجع به موضوع مقاومت در این بزرگواران صحبت کنیم یکی از نکات و یکی از موضوعاتی که همیشه این بزرگواران در طول حیات شما در طول خدمتشان در دولت سیزدهم دنبال می‌کردند گفتمان مقاومت زنده نگه داشتن گفتمان مقاومت بود راجع به این موضوع برای ما صحبت بفرمایید ابعاد شخصیتی این بزرگواران در این حوزه و موضوعی که در اجلاسیه فردا هم مورد تاکید قرار خواهد گرفت.

ابطحی: مطلبی که مهم است از آغاز طوفان الاقصی یک اتفاق مهمی که افتاد دیپلماسی عمومی در سطوح مختلف بسیار موثر و دارای نقش شد ما تا قبل از طوفان الاقصی انواع اقدامات دیپلماسی عمومی را می‌دیدیم ولی معمولاً دیپلماسی‌های رسمی پایان دهنده بسیاری از تحولات و تحرکات بودند ولی طوفان الاقصی با توجه به این که حامیان عظیمی را در سراسر جهان خصوصاً در قشر نخبگان پیدا کرد وقتی که دانشگاه کلمبیا شد صحنه عدالت خواهی، وقتی که دانشگاه هاروارد و آکسفورد به آن پیوست و بقیه مراکز علمی و نخبگان در سطح جهان اهل علم و دانش و هنرمندان، ورزشکاران و انسان‌هایی که تاثیر داشتند و دسترسی به شبکه‌های مختلف اجتماعی داشتند سوشیال مدیا را به کار گرفته بودند ناگهان دیدیم که این ظرفیت در حال افزایش است و الان هم بسیاری از تحرکات دشمن تحت تاثیر همین افزایش است که دچار مشکل و دچار ناکامی و عدم موفقیت می‌شود، اما چون در این چند روزه شاهد یک ننگ در جهان بودیم که برجسته‌ترین چهره شیطان که خبیث‌ترین و پست‌ترین چهره شیطان از آمریکا بیاید در جهان اسلام و بعد کشور‌های ما و کشور همسایه ما و دوستان ما در منطقه نهایت ذلت را در مقابل یک انسان قلدر، بی‌معنی و پستی که در همه جنایت‌های اسرائیل در غزه و سایر نقاط جهان دست دارند آن استقبال و آن دادن پول‌های کلان.

 من روزنامه‌ها و جراید خود آمریکا را می‌بینم که چه قدر با انتقاد با این سفر برخورد کرده‌اند حتی نیویورکر الان یک تصویر روی جلد زده بود که ترامپ از آن دریچه‌هایی که معمولاً برای فرود اضطراری باز می‌شود و حالت بالشتک دارد با مقدار زیادی دلار دارد وارد خاک آمریکا می‌شود خب وقتی که انسان چنین حالت‌هایی را می‌بیند که در حالی که ملت عزیز غزه مردم قهرمان فلسطین تشنه آب و گرسنه نان و زخمی زخم‌های فراوان است این‌قدر پول به یک جنایتکار از کشور‌های اسلامی سرازیر می‌شود که می‌گوید همه مشکلات جنگ اوکراین هم حل شد.

خوب در چنین شرایطی برگزاری این نوع همایش‌ها در کشور ما و کشور‌های دوست ما بسیار مهم است از این نظر مهم است که ما هم در کشورمان الحمدالله با بیداری بسیار زیبا در اقشار مختلف کشورمان از آغاز طوفان الاقصی تا الان رو‌به‌رو هستیم به هر حال الان بحث مذاکرات است بحث شرطی کردن اقتصاد ما هست ما می‌خواهیم با این افراد بنشینیم صحبت کنیم با توبه پای خودمان نایستیم تا اراده جدی برای ساخت کشور عزیز خودمان و کمک به ملت‌های قهرمان عدالت خواه و تکمیل شدن با آنها نداشته باشیم حتماً ما هم دچار مشکلاتی خواهیم شد همان طور که تا الان برخی از این مشکلات بر ما تحمیل شده این همایش که الان دوستان دارند زحمت برگزاری اش را می‌کشند و امروز هم در بخش‌هایی از مراکز علمی و دانشگاهی ما بود این‌ها همه فرصت‌های خوبی است که در این کشور به وجود می‌آید و امیدوارم که دولت محترم مجلس بزرگوار و سایر دست اندرکاران حمایت کنند که این نوع گفت‌و‌گو‌ها در دانشگاه‌ها و مراکز علمی، مراکز نخبگانی بین ورزشکاران، ما اخیراً برخی از مناظر نامناسب را از صحنه‌های ورزش کشور دیدیم و این به خاطر همین است که این نوع کار‌ها انجا انجام نمی‌شود این تبیین‌ها، بصیرت‌افزا افزایی‌ها در بین هنرمندان ما در بین کسانی که در جامعه نفوذ دارند پیرو دارند در شبکه‌های اجتماعی انجام بشود که متوجه بشویم عصر عجیبی است.

 یعنی عصری است که جهان به انتهای مرحله‌ای که تا الان در آن بوده از پایان جنگ جهانی دوم رسیده جهان جدیدی دارد خلق می‌شود و همه دنبال آن هستند که در این جهان جدید کسب بیشترین اوراق را داشته باشند الان آمدن آقای ترامپ ترامپ به چین است قبل از اینکه هنوز به ما و منطقه ما باشد، پیام به دوستان دیگر ما در مسکو و یا در شرق آسیا و نقاط دیگر است خوب ما باید در این شرایط آگاهی جامعه مان برود بالا که ما هم بتوانیم همان طور که مقام عظمای ولایت در دیداری که دو رمضان گذشته با دانشجویان داشتند و امر کردند که بروید سهم تان را از این جهان جدید بگیرید البته سهم ما سهم سلطه نیست، سهم ما سهم همیاری به همه انسان‌ها است برای تعالی و رشد است خوب همه این دشمن‌ها و دیگران می‌گویند جهان در آستانه ظهور و منجی قرارگرفته خوب ما در داستان منجی بهترین و زیباترین دیالوگ را داریم که منجر به پر شدن سرزمین‌های متعدد به همه کره زمین از عدالت و آزادی و رشد و پیشرفت می‌شود به این خاطر برگزاری کنفرانس مهم استکه ان‌شاءالله بعداً در مورد شهید امیرعبداللهیان و همچنین حضرت آیت الله رئیسی را در این موضوع اگر فرصتی بود بیان خواهم کرد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

سوال: خیلی نکات مهمی را در بحث استمرار و گفتمان مقاومت و بایسته‌ها و الزاماتی که باید در این حوزه و موضوع مد نظر قرار بگیرد، اما به جهت بررسی ابعاد شهدای خدمت در اجلاسیه دهم مجاهدان در غربت اجازه بدهید که با یکی از نزدیکان یکی از این شهدا یعنی مدیرکل دفتر وزارتی شهید بزرگوار شهید امیرعبداللهیان ارتباط بگیریم جناب آقای فضلی پشت خط ارتباطی ما هستند آقای فضلی به شما سلام می‌کنم وقتی شما بخیر باشد یکی از محور‌های مهم اجلاسیه دهم مجاهدان در غربت تکریم و تجلیل از مقام شامخ شهدای پرواز اردیبهشت شهید آیت‌الله رئیسی و شهید امیر عبداللهیان و دیگر همراهان این پرواز هست به جهت نزدیکی موضوعات کاری و اخلاقی و حتی روابط دوستانه‌ای که با شهید امیرعبداللهیان داشتید برای ما از یک نکته بسیار مهم بگویید وزیر امور خارجه شهید ما را در جهان و در عرصه بین‌الملل با عنوان شهید مقاومت عنوان می‌کنند چرا؟

فضلی: به نظرم گفتگو راجع شهید امیر عبد شهید امیرعبداللهیان راجع به شهیدآیت الله رئیسی و سایر عزیزانی که در این مسیر گام برداشتند به نظرم خیلی سخت و ناقصخواهد بود، اما همان طور که جناب عالی هم اشاره کردید آنچه که برجستگی و یک بروز مهم در این دوره دارد این است که مقاومت به عنوان یکی از رویکرد‌های اصلی سیاست خارجی در این دوره پیگیری شده و خودش را نشان داد هرچند که مقاومت من باید به این اشاره کنم که یکی از راهبرد‌های اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در همه دوره‌ها بوده حمایت از مقاومت پیگیری مقاومت اجرای عناصر مقاومت ولی در این دوره به خاطر شرایط و وضعیتی در منطقه و وضعیت بین‌المللی وجود داشت فشار‌هایی که از سمت غرب و مشخصا از آمریکا علیه کشور صورت می‌گرفت و هم چنین اتفاقاتی که بعد از به‌ویژه حادثه و اتفاق هفت اکتبر روی داد، شکل برجسته‌تری پیدا کرد.

 به این شکل که ما در تمام این مدت شاهد این بودیم که شهید امیرعبداللهیان بر تمامی برنامه‌هایی که به عنوان وزیر خارجه پیگیری می‌کرد چه در ملاقات‌های دوجانبه که در ملاقات‌های بین المللی و چند جانبه چه در مذاکراتی که انجام می‌دادند چه در مصاحبه‌ها و بهره‌گیری از ابزار‌های دیپلماسی عمومی و موضوع مقاومت و بیان جنایت‌های رژیم صهیونیستی را و رساندن صدای مردم مظلوم فلسطین و غزه را در راس اولویت‌هایشان گذاشتند من یادم هست که وقتی جنایات رژیم صهیونیستی به شکلی شد که تعداد زیادی از زنان و کودکان غزه به شهادت رسیدند شاید در آن زمان نزدیک به هفت هزار، هشت هزار رسیده بود و آمار‌ها در این دوره از هفت هزار صحبت می‌کرد آقای امیرعبداللهیان بار‌ها من یادم است که در جلساتی که صحبت می‌کردند اشاره می‌کردند که من چطور می‌توانم در اینجا باشم و چطور می‌توانم که فقط به سایر مسائل فکر کنم، اما این ظلمی که راجع به زنان و کودکان مظلوم غزه می‌شود من این ظلم را فراموش کنم و به اینها فکر نکنم و برایشان پرداختن به این مسائل به خصوص برای جامعه جهانی که با یک سکوت و بایکوت خبری این مسئله را دنبال می‌کنند برایشان اهمیت زیادی داشت.

سوال: همان‌طور که اشاره کردید و تاکید داشتید قطعاً در این حتی ساعت‌ها حتی برنامه‌های متفاوت نمی‌شود گنجاند آنچه که به عنوان خدمات شایسته این بزرگواران در عرصه مقاومت در عرصه خدمت بود سلام و صلوات می‌فرستیم به روح همه شهدای انقلاب اسلامی مخصوصاً شهدای پرواز خدمت اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم. جمع‌بندی بفرمایید؟

رستمی: در جلسه فردا و تجلیل از خانواده شهدای عزیز مقاومت توسط ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران تجلیل از بعضی چهره‌های مقاومت را توسط ریاست محترم قوه قضائیه خواهیم داشت و عملاً از دو چهره‌ای که رئیس جمهور شهید را ما باید رئیس‌جمهور مقاومت و وزیر خارجه شهیدمان را وزیر خارجه مقاومت بنا به اذعان عزیزان مقاومت در عالم اسلام نام بگذاریم تجلیل خواهد شد و به یادشان خواهیم بود این نکته که مقاومت نظریه صلح یا نظریه قدرت برای صلح است. امروز ما معظم رهبری اشاره کردند به یک تعبیر فریب افکنی که رئیس‌جمهور آمریکا در این سفرش اشاره کرد او در توجیه فروش صد و چهل میلیارد دلار سلاح به کشور‌های منطقه و گسیل سلاح‌های بی‌شمار آمریکایی به رژیم کودک‌کش منطقه که اسرائیل یعنی نیروی نیابتی آمریکا در منطقه با سلاح آمریکایی هواپیمای آمریکایی طراحی آمریکایی و ابزار‌های شناسایی و جاسوسی آمریکایی دارد در منطقه جنایت می‌کند، توجیه این رفتار‌ها را می‌آید می‌گوید که ما قدرت را برای صلح می‌خواهیم آمریکا قدرت را برای صلح می‌خواهد، اما واقعیت این است که اگر صلحی در دنیا اتفاق افتاده به واسطه مقاومت قدرتمندانه بود یعنی قدرتی که بر اساس مقاومت شکل گرفته صلحی ایجاد کرد یعنی چی یعنی آمریکا اگر دستش برسد بمب اتم استفاده می‌کند علیه کشوری که نمی‌تواند مقاومت کند، اما در مقابل کشور‌هایی که بازدارندگی اتمی ایجاد کردند به صلح می‌رسد او درست گفت که قدرت برای صلح، اما نه نسبت به کشور‌های متجاوزی مثل آمریکا برای کشور‌های مقاومت قدرت صلح آوری است ترامپ صلح را به معنای تسلیم کشور‌های منطقه میداند، اما آن چیزی که در واقعیت اتفاق می‌افتد این که جمهوری اسلامی چهل و پنج سال است روی پای خودش ایستاده به پیشرفت‌های بزرگی رسیده کشور اول شاخص در توسعه انسانی است در حوزه سوادآموزی در حوزه بهداشت در حوزه آموزش عمومی در حوزه دانشگاه‌های مطرح، در حوزه تکنولوژی‌ها و فناوری‌های مختلفی که به دست آوردیم می‌گوید همه اینها محصول مقاومتی است که اقتدار برای جمهوری اسلامی آورده چرا امروزه ترامپی که با سروصدا در روز‌های اول می‌گفت یا مذاکره و یا اتفاق بدی برای ایران رخ خواهد داد آخرین حرفی که بعد از چاپیدن کشور‌های منطقه موقع رفتن می‌زند می‌گوید که یا مذاکره یا فشار را بیشتر خواهیم کرد گزینه‌های رومیزی شان رنگ باخت؟ چرا چنین سمت مقاومت مقتدرانه وجود دارد بله قدرت صلح آفرین است، اما نه نسبت به کشور‌هایی که متجاوزند که قدرت برای آنها فقط ابزار غارت است قدرت صلح آفرین است برای کشور‌های منطقه و نظریه مقاومت به این موضوع می‌پردازد.

 ما در فضای این روز‌ها کشورمان در حقیقت سالگرد فقدان رئیس جمهور عزیزی هستیم که در طول سه سال تلاش‌های فراوانی کرد ضمن اینکه ما دیپلماسی مقاومت را که موضوع همایش امروز و فردای این اجلاسیه مجاهدان در غربت بود را بررسی می‌کنیم، می‌گوییم مولفه‌های دیپلماسی مقاومت شهید رئیسی شهید امیر عبداللهیان و دولت شهید رئیسی که حضرت آقا اشاره کردند شهید رئیسی نشان داد در طول مدت کوتاه سه سال کار‌های ماندگار و بزرگی را می‌شود انجام داد مثل امیرکبیری که سه سال صدارت داشت، اما هنوز و به صورت جاودانه نامش در تاریخ کشور ثبت می‌شود به‌عنوان یک چهره خادم و سازنده شهید رئیسی هم همین رفتار را دارد.

 توجهی که ایشان داشت ضمن اینکه به حمایت جدی از مقاومت می پردازد او به اتحاد استراتژیک منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای فکر می‌کند یعنی ارتباط با همسایگان رابطه ما با عربستان بیش از ده سال بود که خراب شده بود شهید رئیسی پیگیر بود و موفق شد این رابطه را احیا بکند عضویت در شانگهای در بریکس در پیمان اوراسیا و خیلی از اتفاقات ائتلاف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی که فرصت فعالیت اقتصادی و مقاوم سازی اقتصادی و دور زدن تحریم‌ها یا بی‌اثر کردن تحریم‌ها را می‌دهد در دوره تلاش‌های ایشان اتفاق می‌افتد که ادامه پیدا کرده و خیلی از اتفاقاتی که ما از اینها به عنوان دیپلماسی مقاومت یاد می‌کنیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیش‌بینی تردد سه میلیون و ۷۰۰ هزار زائر از مرز‌های زمینی در ایام اربعین
تاکید بر رعایت الزامات زیست‌محیطی در آبگیری سد ژاوه
برنامه خاموشی برق در یزد کاملاً فنی و بر اساس ضوابط تدوین شده است
محرومیت یک ساله داور وی‌ای آر فینال جام حذفی فوتبال کشور
زائرسرای امام رضا (ع) در ریمدان ساخته می‌شود
 برپایی ۱۰ غرفه صنایع‌دستی در اسلام آباد غرب
پیش بینی برداشت ۱۵۰ تن فلفل در اصلاندوز
بازدید هنرمندان از ساختمان شیشه‌ای خبر
برداشت زغال اخته از باغات خداآفرین
دستگیری کلاهبردار حرفه ای در مریوان
آلودگی هوا در خرمشهر
ترکیب تیم‌ملی تنیس روی میز مردان ایران مشخص شد
قطع برق بیش از ۱۰۰ اداره پرمصرف در کلانشهر تهران
جوان مرگ مغزی به ۷ بیمار زندگی دوباره بخشید
مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها تهدیدی برای سلامت عمومی
اقدامات صندوق نوآوری برای رفع تنگنا‌های مالی دانش‌بنیان‌ها
لزوم صرفه جویی در مصرف برق در روز‌های گرم تابستان
خرمدره میزبان مسابقات تکواندو خردسالان در استان زنجان
استراحت دو هفته‌ای پیاتزا به ملی‌پوشان والیبال
کلید سوالات آزمون سراسری فعال شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان؛ ۲۷ مرداد
ایران در جمع ۷ کشور دارای دانش فنی ساخت پوشش نانویی مقره‌های برق درجهان
رئیس جمهور واحد گازی ۱۸۳ مگاواتی نیروگاه نکا را افتتاح کرد
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
خلع سلاح یمن غیرممکن است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)
حمله پلیس کانادا به تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در شهر تورنتو  (۱ نظر)