پخش زنده
امروز: -
در ماه مبارک رمضان مصرف زولبیا و بامیه به شدت زیاد میشود این در حالیست كه این شیرینی خوشمزه چون با روغن و شكر فراوان تهیه می شود به بدن آسیب جدی وارد می كند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی با اشاره به اینكه در ماه رمضان مصرف برخی مواد غذایی به شدت زیاد میشود كه زولبیا و بامیه یكی از مهمترین آنهاست، گفت: این شیرینی خوشمزه چون با روغن و شكر فراوان تهیه می شود به بدن آسیب وارد می كند.
دكتر جعفریان افزود: زولبیا و بامیه به یكی از محبوب ترین شیرینی های ماه مبارك رمضان است و خیلی ها این ماده غذایی را با ماه رمضان می شناسند، اما مصرف آن به علت وجود قندهای تصفیه شده و چربی های اشباع شده در این شیرینی برای سلامتی افراد مضر است.
وی با اشاره به اینكه عمدتا روغنی كه در تهیه این مواد غذایی استفاده می شود روغن ترانس است گفت: این نوع روغن از مضرترین نوع روغن است و سبب بروز برخی از بیماریها از جمله قلبی می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی افزود: استفاده از این روغن در دنیا تقریبا ممنوع است و اگر در تهیه محصولی بیش از یك درصد از كل انرژی آن استفاده شود، امكان عرضه آن ماده غذایی وجود ندارد، اما متاسفانه در كشور ما این چنین قانونی وجود نداشته و در تهیه خیلی از مواد غذای از جمله زولبیا و بامیه از روغن ترانس استفاده می شود.
جعفریان، استفاده فراوان از شكر را یكی دیگر از مضرات این ماده غذایی اعلام كرد و گفت: مصرف زولبیا و بامیه سبب ترشح انسولین در بدن می شود كه این كار هم افزایش چاقی را به دنبال داشته و هم پس از حدود نیم ساعت از مصرف آن به افت قندخون می انجامد و این موضوع سبب تمایل به پرخوری در فرد شده كه این كار ممكن است بروز بیماری ها را افزایش دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه های کشور به استفاده از مواد اولیه نامرغوب در تهیه زولبیا و بامیه اشاره كرد و افزود: متاسفانه در اغلب موارد از مواد غذایی نامرغوب در تهیه زولبیا و بامیه استفاده می شود كه این موضوع هم می تواند سلامت افراد را به خطر اندازد.
جعفریان با اشاره به اینكه معمولا از یك مقدار روغن برای تهیه زولبیا و بامیه، چند بار استفاده می شود گفت: روغن بر اثر حرارت بیش از اندازه و چندین بار استفاده، اكسیده شده و این روغن می تواند عامل بروز برخی از سرطان ها باشد.
او افزود: مصرف زولبیا و بامیه برای افراد دیابتی كه روزه می گیرند به مراتب مضرتر از افراد عادی است و می تواند ضرر غیرقابل جبرانی برای آنان داشته باشد.
جعفریان گفت: هرچند در زولبیا و بامیه مواد غذایی خوب مانند تخم مرغ و ماست هم وجود دارند اما به دلیل نحوه بسیار نامناسب تهیه آن، این ماده غذایی برای سلامت روزه داران مضر است.
جایگزین كردن خرما و آلو خشك به جای زولبیا و بامیه
عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به اینكه افراد با روزه گرفتن، قندشان افت پیدا می كند و نیاز به جبران آن دارد و به همین علت اغلب افراد تمایل دارند با غذاهای شیرین روزه خود را باز كنند، گفت: خرما و آلو خشك خیس داده را می توان جایگزین زولبیا و بامیه كرد.
جعفریان افزود: در گذشته استفاده از میوه های خشك خیس خورده در فرهنگ غذایی ما وجود داشته و معمولا از میوه های خشك خیس خورده مانند آلو در زمان افطاری استفاده می شد كه با این كار هم دریافت قند به صورت آهسته انجام می شد و هم در كنار آن ، مقداری آب به بدن می رسید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی گفت: خرما غذای دیگری كه از آن برای باز كردن روزه می توان استفاده كرد اما باید مراقب باشیم كه در خوردن آن افراط نكنیم كه این كار می تواند مشكلاتی به بار آورد.
جعفریان افزود: اگر كسی تحمل استفاده نكردن از مواد قندی در زمان افطاری را دارد، می تواند از انواع سوپ ها و آش ها استفاده كند. سوپ، آش، شیر ولرم و یا فرنی كم شیرین را می توان جایگزین زولبیا و بامیه كرد.
او با اشاره به اینكه برخی افراد تمایل دارند كه با مصرف حلیم، روزه خود را باز كنند گفت: حلیم، غذایی مناسب برای این كار است به شرط آنكه با شكر و روغن فراوان استفاده نشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی افرود: اگر در استفاده از حلیم مقدار كمی شكر و روغن و همچنین دارچین استفاده شود، می تواند افطاری خوبی برای روزه داران باشد.