پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل شرکت ملی گاز اعلام کرد: با وجود افزایش بیسابقه مصرف گاز، شبکه گازرسانی کشور با بهرهگیری از ظرفیتهای حداکثری، پایداری خود را حفظ کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سعید توکلی مدیر عامل شرکت ملی گاز با حضور در میز اقتصاد در خصوص میزان مصرف گاز کشور گفت: امسال در ارتباط با گستردگی و پایداری سرما زمستان نسبتا سختی را طی میکنیم، اما خوشبختانه در وزرات نفت با ترکیبی که وزیر نفت و همه ارکان وزارت نفت از شهریور ماه آرایش زمستانه به خود گرفتهاند. همچنین پس از تحویل دولت ۱۴، برای بررسی چالشها و مسائلی که احتمال داشت کل شبکه را در ارتباط با تامین سوخت معادل را دچار مشکل کند، کارگروههای مختلفی تشکل شد.
وی افزود: با وجود تشکیل تمام کارگروهها، اما آغاز سرما از پاییز برای ما قابل پیش بینی نبود. در ابتدای آبان ماه با ورود توده هوای سرد اسکاندیناوی به کشور، درجه حرارت ۱۱ استان کشور، ۱۲ درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرد.
توکلی گفت: هرچند در آن شرایط تعمیرات اساسی نیروگاهها به تعویق افتاده بود، اما خوشبختانه با اراده و تلاش وزارت نفت این موضوع مدیریت شد. بالغ بر ۱ میلیارد و صدوشش میلیون متر مکعب گاز خام توسط همکاران ما در شرکت ملی نفت در بخشهای مختلف و میادین استخراج و به پالایشگاههای گاز تحویل داده شد. همچنین ۸۸۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به شبکه تزریق شد و با پیش بینی یک برنامه اساسی و رسیدن به فصل سرد زمستانی همه همکاران ما آمادگی لازم برای زمستان را داشته باشند
مدیر عامل شرکت ملی گاز بیان کرد: باید توجه داشت که رکورد تولید ۸۸۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در کشور برای روزهای پیک مصرف است این درحالی است که در ۲۴ ساعت گذشته ۸۷۲ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به شبکه تزریق شده است. از این میزان ۶۷۷ میلیون مترمکعب در روز گذشته فقط در بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک مصرف شده است و باقی مانده بین نیروگاه ها، صنایع عمده و بخشهای دیگر تقسیم میشود.
وی افزود: با افزایش برودت در کشور الویت شرکت ملی گاز انتقال و توزیع گاز به شبکه خانگی است، بنابراین در زمستان بیشترین گاز توسط بخش خانگی مصرف میشود و هرچه میزان مصرف در بخش خانگی بیشتر شود صنایع دیگر برای تامین سوخت مورد نیازشان مجبورند از سوخت جایگزین استفاده کنند.
توکلی گفت: ما در دنیا تنها کشوری هستیم که بیش از ۷۰ درصد از سبد انرژی مورد نیازمان، گاز طبیعی است و همچنین ۹۵ درصد جمعیت کشور از گاز طبیعی بهرمند هستند بنابراین طبیعی است که با افزایش مصرف در بخش خانگی، صنایع از سوخت جایگزین استفاده کنند.
مدیر عامل شرکت ملی گاز بیان کرد: میزان مصرف که در بخش خانگی و تجاری و صنایع جز نسبت به سال گذشته در چنین روزی ۳۹ درصد افزایش داشته است.
وی در خصوص دستاوردهای دولت چهاردهم و دستاوردهای وزارت نفت گفت: افزایش انتقال گاز از جنوب به شمال کشور یکی از آنهاست. در ارتباط با بحث خطوط لوله فشار قوی در کشور کریدورهایی وجود دارد که گاز را از جنوب کشور به شمال کشور منتقل میکنند این کوریدورها هر کدام از این خطوط لوله فشار قوی یک ظرفیت اسمی دارد و خوشبختانه امسال بعضی از این خطوط از ظرفیت اسمی خودشان هم ۳۰ تا ۳۵ درصد بالاتر کار کردهاند
روز ۲۲ بهمن سردترین روز سالهای اخیر را در زمستان تجربه کردیم که این سرما به حدی بود که مصرف شبکه شمال تحت تاثیر قرار گرفته بود برای اینکه بتوانیم شبکه شمال را پر کنیم و مصرف کنندههای خانگی و تجاریمان قطع نشوندف ایستگاه سراب باوجود اینکه قابلیت استفاده دائم ندارد، اما در کمتر از ۳ ساعت ایستگاه به صورت معکوس کار کرد تا قطعی گاز نداشته باشیم.
باتوجه به اینکه ایستگاه سراب قابلیت استفاده دائم ندارد، در چنین شرایطی با امتحان روشهای مختلف در شبکه گازرسانی، در کمتر از ۳ ساعت ایستگاه به صورت معکوس کار کرد
محمد صادق عظیمیفر معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی با حضور در برنامه میز اقتصاد در خصوص وضعیت تحویل سوخت به نیروگاهها گفت: سبد سوخت نیروگاهها متشکل از گاز گازوئیل و نفت کوره است و گاز و سوخت مایع بخشی از سبد سوخت که متعلق به شرکت ملی پالایش پخش است، اما موضوع اصلی گازوئیل و مازوت است.
وی افزود: در بحث تحویل سوخت مایع به نیروگاهها تکلیفی که نهادهای بالادستی به وزارت درنظر گرفته بود تحویل روزانه ۵۰ میلیون لیتر در روز گازوئیل در بهمن ماه بوده است که خوشبختانه با اهتمامی که همکارانم در پالایشگاههای کشور و همچنین در شرکت ملی پخش در بهمن ماه ۵۴ میلیون لیتر به صورت میانگین روزانه نفت گاز تحویلمان به نیروگاهها بوده یعنی فراتر از آن تکلیفی که نهادهای بالادستی بر عهده ما گذاشته بودند.
وی افزود: مجموع سوخت مایع تحویلی به نیروگاهها در روز گذشته (۲۴ بهمن) ۱۱۷ میلیون لیتر بوده است. اما این سوخت مایع ترکیبی از ۷۹ میلیون لیتر گازوئیل و ۳۸ میلیون لیتر نفت کوره بوده است درحالی که در مدت مشابه سال در تقریباً ۳۱ میلیون لیتر گازوئیل و ۲۶ میلیون لیتر نفت کوره تحویل داده شده بود و این یعنی حدود ۶۰ میلیون لیتر بیشتر سوخت مایع به نیروگاه هاتحویل داده شدهد است.
روز ۲۲ و ۲۳ بهمن در تامین سوخت نیروگاههای تهران هیچ مشکلی نداشتیم و سوخت به میزان بیش از نیاز نیروگاهها تامین شده بود، اما به دلیل مشکلی که در شبکه برق داشتیم با قطعی برق در برخی مناطق تهران مواجه شدیم.
توکلی مدیر عامل شرکت ملی گاز در ادامه گفت: در ارتباط با بحث وزارت نیرو و نیروگاهها وزارت نفت موظف است که یک سبد سوخت را تحویل وزارت نیرو دهد همچنین مدیریت مصرف این سبد سوخت با خود وزارت نیرو است و مدیریت مصرفش در پراکندگی نیروگاههای کشور باز هم با خودشان است؛ و اگر در روزهای گذشته قطعی برق داشتهایم به دلیل اشکال در مدیریت شبکه برق و فنی بوده است و نه تامین گاز.
عظیمیفر معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی بیان کرد: در سال ۱۴۰۳ تاکنون جمعاً ۱۸ و ۹ دهم میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل داده شده است که این عدد سال قبل حدود ۱۳ و نیم میلیارد لیتر بوده بنابراین امسال ۴۰ درصد سوخت مایع بیشتری به نیروگاهها تحویل داده شده است. در حالی که تکلیف ما ۵۰ میلیون لیتر بوده است در نتیجه در تامین سوخت مایع نیروگاهها مشکلی نداشتیم و آن اتفاقی هم که افتاد با توجه به اینکه ذخایر نیروگاههای تهران هم در وضعیت مطلوبی قرار داشت مشکل شبکه برق بوده است.
وی در خصوص وضعیت نیروگاهها گفت: در حوزه تامین سوخت وضعیت خوبی داریم و روز گذشته جمعاً ۱۱۷ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل داده شده است که نسبت به روز مشابه سال قبل ۶۰ میلیون لیتر بیشتر بوده است.
وی گفت: خوشبختانه در بهمن ماه توانستیم به صورت میانگین روزانه ۱۲۱ میلیون لیتر گازوئیل را در پالایشگاهها تولید کنیم که نسبت به بهمن ۱۴۰۲، ۱۴ میلیون لیتر بیشتر بوده است. بهمن پارسال ۳۹ میلیون لیتر به صورت میانگین به نیروگاهها تحویل داده شده است و در خصوص گازوئیل امسال در بهمن ماه تا الان ۵۴ میلیون لیتر توانستیم تحویل دهیم.
وی گفت: مصرف گاز نیروگاه برق حرارتی تقریباً ۷۵ میلیون لیتر مکعب بوده که البته نیروگاههای صنایع هم اضافه میشود این به بالغ بر ۹۰ میلیون متر مکعب میرسد مصرف گازوئیل نیروگاهها تقریباً ۸۰ میلیون لیتر و مصرف مازوت ۳۸ میلیون لیتر است.
سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز عدم اجرای اسناد و قوانین بالادستی را یکی از مهمترین علل ناترازی در حوزه انرژی عنوان کرد و گفت:
طبق قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی اگر یک صنعتی میخواهد مصرف کننده انرژی باشد باید طبق معیار و استاندارد مصرف کند این درحالی است که بخش زیادی از صنایع سیمان صنایع انرژی بر هستند، اما در بحث مدیریت انرژی اقدام خاصی علی رغم اسناد بالادستی کمتر اتفاق افتاده است.
وی افزود: امسال رکورد بازدید از ادارات را زدیم و هر کدام از اداراتی که میزان مصرفشان خلاف از مقررات ابلاغی بود گاز آنها را قطع کردیم. اما باید توجه داشت که بخش زیادی از این مصرف در ارتباط با نوع ساختمان است در واقع یک مقررات دیگر و یک اسناد بالادستی دیگر مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان است که با رعایت این قانون میتوان مصرف را تاحد قابل توجهی کاهش داد، بنابراین اگر اسناد بالادستی به موقع اجرا میشد شرایط بهتری داشتیم.
وی افزود: بخش ناترازی انرژی که طی یک تا دو روز ایجاد نشده ما الان در اوج مصرف حدود ۳۰۰ میلیون ناترازی گاز داریم و این موضوع در طول چندین سال گذشته بوده است.