پخش زنده
امروز: -
دامنه های شیبدار شمالی البرز در جنوب گلستان ، فرصتی کم نظیر برای تولیدی اقتصادی در اختیار قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای گلستان در گلستان از بندرگز تا مراوه تپه حدود ۱۱۰ هزار هکتار زمین شیبدار داریم که میتوان با کاشت درخت علاوه بر سبز کردن دامان البرز از فرسایش خاک در این مناطق جلوگیری کرد.
یکی از مهمترین درختانی که در زمینهای شیبدار گلستان کاشته میشود زیتون است، درختی که علاوه بر سبزی همیشگی، محصولی تولید میکند که میتواند یکی از نیازهای اساسی غذایی مردم یعنی روغن را تامین کند.
تا کنون در حدود ۳۰ هزار هکتار از زمینهای شیبدار گلستان درخت کاشته شده است که بیشتر این درختها، زیتون است.
برداشت زیتون از باغهای گلستان آغاز شده است و پیش بینی میشود بیش از ۱۰ هزار تن زیتون روغنی و کنسروی از باغهای استان برداشت شود که این میزان دو برابر پارسال است.
طبق سند هفتم قرار است در گلستان ۷۳ هزار هکتار باغ در زمینهای شیبدار ایجاد شود که تاکنون ۴۱ درصد عملیاتی شده است و تا سال ۱۴۰۶ پایان برنامه هفتم ۴۳ هزار هکتار باغ دیگر باید در زمینهای شیبدار ایجاد شود.
مجری طرح اراضی شیبدار جهاد کشاورزی گلستان میگوید ؛ تخصیص اعتبار اندک سبب شده است تبدیل زمینهای شیبدار به باغ با کندی انجام شود.
یکی از مهمترین کارکردهای کاشت درخت در زمینهای شیبدار، جلوگیری از ایجاد رواناب و فرسایش خاک بیان می شود.
درماههای مرداد و شهریور در گلستان ماههای جاری شدن سیل و سیلاب و رواناب است که بارشهای رگباری عامل ایجاد آن است.
بارشهای رگباری به راحتی خاک ارزشمند اراضی شیبدار را با خود به پایین دست میبرد و خاک رافقیر میکند.
کاشت درختانی که ریشه اش نگذارد خاک با بارشهای رگباری شسته شود نیاز اراضی شیبدار است.
طرح تبدیل زمینهای شیبدار به باغ بعد از وقوع سیل سهمگین مرداد سال ۱۳۸۰ برای مدیریت روانابها در دستور کار قرارگرفت.
پیش از طرح تبدیل زمینهای شیبدار به باغ، کشاورزان در این زمینها گندم و جو میکاشتند که با توجه به سختی کاشت و برداشت، صرفه اقتصادی چندانی همراه نداشت.
مجری طرح تبدیل زمینهای شیبدار جهادکشاورزی گلستان گفت: امسال ۶ میلیارد تومان اعتبار برای تبدیل اراضی شیبدار به باغ به گلستان تخصیص یافته است که با این میزان اعتبار میتوان ۱۲۰ هکتار را به باغ تبدیل کرد.
وحید عمادزاده گفت: بیشتر درخواست افراد برای تبدیل زمین شیبدار به باغ در پاییز انجام میشود.
او گفت: جهاد کشاورزی به متقاضیان برای تبدیل زمین شیبدار به باغ ۸۰ درصد قیمت نهال را پرداخت میکند و در هزینه کاشت نیز با باغدار مشارکت میکند.
جهادکشاورزی برای تبدیل زمین شیبدار به مزرعه گیاهان دارویی نیز از متقاضیان حمایت میکند و نهال گیاهانی نظیر گل محمدی و اسطوخودوس را به صورت یارانهای به صاحبان زمینها میدهد.