پخش زنده
امروز: -
دبیر ستاد علم، فناوری و نوآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: همزمان با افزایش ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی، برای خالی نماندن رشتههای مورد نیاز باید امتیازات ویژهای اختصاص داده شود و ما هم به وزارت بهداشت کمک میکنیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، گفتگوی ویژه خبری سیما با حضورآقای رجبعلی برزویی دبیر ستاد علم، فناوری و نوآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، آقای حسن زاده دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی وزارت بهداشت وآقای زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس به بررسی جزئیات افزایش ظرفیت پزشک متخصص در لایحه برنامه هفتم پرداخت.
مشروح این گفتگوها را در ادامه می بینید:
مقدمه مجری: همانطور که در خبرها شنیدید امروز نمایندگان مجلس در بررسی لایحه برنامه هفتم با افزایش سالانه حداقل ۱۲ درصدی ظرفیت پزشکی تخصصی موافقت کردند، مصوبهای که در آن وزارت بهداشت مکلف است با اخذ تعهد خدمت در مناطق مورد نیاز این افزایش را انجام دهد همچنین در قانون امروز مجلس آمده است که وزارت بهداشت با فراهم کردن زیرساختهای لازم آموزشی در سقف بودجه مصوب قانون افزایش ۱۲ درصدی ظرفیت پزشکی را انجام دهد، این قانون جدید مجلس در صورت تایید شورای نگهبان از سال آینده اجرایی خواهد شد، امشب در برنامه گفتگوی ویژه خبری میخواهیم به این موضوع بپردازیم.
پخش گزارش
سوال: آقای زنگنه در خصوص مصوبه میتوانید بیشتر توضیح بدهید. این که آیا چه رشتههایی اعمال میشود؟ نحوه اجرا به چه صورت است و از چه زمانی اجرایی خواهد شد، توضیحات بیشتری در خصوص این مصوبه بدهید.
زنگنه: در لایحهای که دولت محترم به مجلس داد در فصل سلامت در خصوص میزان جمعیت پزشک به ازای هر هزار نفر رقمی درج کرده بود که ۲ و ۳ دهم بود. در خصوص پزشکان متخصص آن چیزی که در لایحه دولت آمده بود، به جهت تامین نیاز پزشکان متخصص به خصوص برای طرح ارجاع یا همان پزشک خانواده در طرح ارجاع یا پزشک خانواده ابتدا پزشک عمومی باید فرد بیمار را مورد ویزیت قرار بدهد، بعد از آن اگر نیاز باشد به افزایش آن سطح پزشک، یعنی پزشک متخصص، فرد باید در نهایت به پزشک متخصص مراجعه بکند. به علت کمبود پزشک متخصص در شهرستانها و روستاها، خیلی اوقات فردی که در نظام ارجاع به پزشک عمومی مراجعه میکرد گاهی اوقات هفتهها یا بعضا یکی دو ماه در نوبت بود که بتواند پزشک متخصص او را ویزیت بکند. در بند جیم ماده ۶۹ لایحه دولت، دولت پیشنهاد کرده بود که تا پایان برنامه نسبت دستیاران تخصصی و متخصصین بالینی به پزشکان عمومی حداقل به یک برسد. این در کمیسیون تلفیق تقریبا همین مصوب شد به صحن آمد، در صحن برخی از نمایندگان اعتراض کردند، اخطار دادند و آنجا مدعی شدند که همین الان جمع پزشکان متخصص و دستیاران تخصصی تقریبا حتی بیش از یک است که نسبت به آمار ایراداتی داشتند و آمار وزارت بهداشت را مورد خدشه قرار دادند. در نهایت مصوبه مجدد به کمیسیون برگشت و در نهایت کمیسیون این تغییر را انجام داد یعنی به جای این که آن بحث نسبت یک را مدنظر قرار بدهد، مصوب کرد که تا پایان یعنی همان بند قبلی مصوب شد که هر سال ما ۱۲ درصد به ظرفیت پزشکان متخصص اضافه بکنیم.
سوال: این حداقل یک حداکثری هم دارد، آن حداکثرش را میتوانید بگویید؟
زنگنه: نه حداکثر ندارد.
سوال: شما فرمودید حداقل، یعنی این که این پایینترین قسمت، بالاتر آن چه میشود؟ پیش بینی شده؟
زنگنه: نه ببینید این که شما ظرفیت پزشک متخصص را افزایش بدهید این خودش امر مطلوبی است، در مواقعی که افزایش امر مطلوبی است حداقل را میگویند دیگر به حداکثر کاری ندارند، به عنوان مثال ما میخواهیم در مورد مثلا رشد اقتصادی صحبت کنیم دیگر حداقل ۸ درصد اگر افزایش پیدا بکند این مانعی ندارد ما حداقل را ۱۲ درصد رشد در پزشکان متخصص در برنامه دیدیم.
سوال: آیا این ۱۲ درصد ما را در بحثهایی که داریم بحث اسناد بالادستی مان برای رسیدن ایران به جایگاه اول در این زمینه در منطقه آیا میرساند یا نه؟
زنگنه: البته متاسفانه در حوزه پزشکی ما آمار متقنی که همه بخشها بر آن اتفاق نظر داشته باشند نداریم، اما تقریبا الان پزشکان عمومی ما حدود ۹۶ هزار نفر هستند و تقریبا حدود ۱۶ هزار نفر دستیار تخصصی داریم و تقریبا حدود ۵۰ هزار نفر هم متخصصین ما هستند که نسبت آن الان ۴۶ درصد است. بر اساس آمار وزارت بهداشت.
سوال: از این ۹۶ هزار تا چقدر فعال هستند؟
زنگنه: آماری که ما داریم این ۹۶ هزار تا پزشکان فعال هستند ما بین ۴ تا ۸ هزار نفر هم پزشک عمومی بیکار داریم یعنی بیکار که میگویم منظور این که امر طبابت انجام نمیدهند ممکن است کارهای دیگر انجام بدهند، اما ۹۶ هزاری که وزارت بهداشت به مجلس اعلام کرده پزشکان فعال هستند، اگر ما بتوانیم به این عدد برنامه یعنی دو، البته دو مصوب شد به ازای هر هزار نفر دو نفر پزشک برسیم و بتوانیم این رشد ۱۲ درصد را هم داشته باشیم ما میتوانیم ادعا بکنیم که در پایان برنامه میتوانیم کل افراد جامعه را تحت پوشش نظام ارجاع و بیمهی سلامت بیاوریم و بتوانیم خدمات را هم در حد استاندارد به ایشان ارائه کنیم.
سوال: ما الان بحث اسناد بالادستی سلامت را مطرح کردیم که افق ماست، در همان اسناد بالادستی گفته میشود که الان در همین سال ۱۴۰۲، ۶۳ پزشک متخصص به ازای صد هزار نفر هست، حالا این عدد را داشته باشید این عدد ۶۳ پزشک را، در میانگین کشورهای منطقه این عدد، الان ۱۴۳ است نمودار هم دارد نشان میدهد این عدد الان ۱۴۳ پزشک متخصص به ازای صد هزار نفر است، در اروپا میانگین ۲۴۵ پزشک متخصص به ازای صد هزار نفر است و آن آخری هم کشورهای سالمند است که میانگین ۲۸۱ پزشک متخصص هست، ما اگر بخواهیم ظرف ۵ سال با احتساب این دستیار تخصصی که الان قید شده حرکت کنیم، ۲۶ درصد اگر داشته باشیم میانگین منطقه میرسیم این عددی که الان گفتم ۱۴۳، و اگر میخواهیم اول منطقه بشویم طبق این اسناد بالادستی باید ۶۲ درصد افزایش داشته باشیم این را شما چگونه در کنار یکدیگر قرار میدهید، این افزایشهایی که میخواهیم انجام بدهیم، چه زمانی محقق میشود؟
زنگنه: رشته پزشکی از جمله رشتههایی است که شما به راحتی نمیتوانید آن را افزایش بدهید یعنی وقتی میخواهید رشته پزشکی را افزایش بدهید در همان کشورهای غربی هم برای مثال وقتی کسی میخواهد تخصص قلب یا تخصص مغز و اعصاب بگیرد این یک استانداردی دارد که آن باید به ازای هر پزشک چند مریض را در یک مدت زمان مشخص ببیند، زیرساختهای لازم، آزمایشگاههای لازم، این چیزی را که من خدمت شما عرض کردم در افق ۵ ساله یعنی در برنامه هفتم با توجه به مصوبهای که شورای عالی انقلاب فرهنگی داشت که هر سال باید ۲۵ درصد به پزشکان عمومی ظرفیت اضافه بشود و با توجه به میزان تخت بیمارستانی که ما داریم، میزان تجهیزات و زیرساختهای حوزهی پزشکی، بعد از بحثهای کلانی که انجام شد در نهایت این رقمی که من عرض میکنم، رقمی است که متناسب با ظرفیتها و زیرساختهای کشور در ۵ سال آینده است.
سوال: آقای برزویی نظر شما چیست؟
برزویی: این که واقعا این عددهایی که گفتید عددهای درستی است ما تقریبا ۶۷-۶۸ بسته به اعداد همان طور که فرمودید وضعیت ما است به صد هزار نفر و همان کشورهای منطقه همه بالا هستند. ببینید دو تا نکته را باید ببینیم اول: حدودا ۳۵ سال ظرفیت پزشکی ثابت ماند گاهی وقتها کم شد گاهی وقتها یک کم افزایش پیدا کرد ما باید ببینیم ۳۵ سال ما در این حوزه خلا داشتیم، باید بتوانیم در یک بازهی منطقی به این مقدار برسیم، فرض کنیم الان همان عددی که شما فرمودید، الان با ۱۲ درصد اگر ما سالی افزایش داشته باشیم، پایان برنامه حدود ۸ هشت هزار و خوردهای تا ۹ هزار نفر در واقع میشود ظرفیت تخصص ما، ما سالی حدود ۷ هزار تا ۸ هزار نفر فارغ التحصیل داریم تا ۵ سال آینده، چون ظرفیتی که ما افزایش دادیم از سال ۱۴۰۰ افزایش پیدا کرده یعنی پایان برنامه آن افزایش ظرفیت شورای عالی به نتیجه میرسد. ببینید این ۱۲ درصد این نگاه را معقول میکند من کاملا این که این عددها بسیار پایین است و این که برای رسیدن به آنها فاصله زیاد است به اینها نمیرسیم، اما واقعیت موجود را یک بررسی که میکنید این است که من اگر فرض کنید این افزایش را بدهم اصلا چنین تعداد دانشجویی، ببینید در کنکور فرق میکند من در کنکور ۶۰۰ هزار نفر آدم دارم، که صد هزار تای اینها با معدل ۱۹ به بالا هستند این آدمها به هرحال شما هر چه آن طرف ظرفیت ایجاد کنید آدمهای توانمند و با کیفیت را دارید، اما در بحث تخصص باید فرد پزشک عمومی باشد، پزشک عمومی اول من ببینم آیا در ۵ سال آینده پایان برنامه من این تعداد فارغ التحصیل آماده دارم؟ فرض کنید یک تعدادی هم از دورههای قبل، من بررسی که کردم واقعا این کار پزشکی یک کار مشترکی بوده که واقعا بین دولت و شورای عالی و مجلس است یعنی ادامه تصویب این مصوبه ادامه کاری که در واقع ما در شورای عالی انجام دادیم بنابراین اعداد افزایشی قطعا ما را به آن تحلیل نمیرساند به آن نسبت مثلا ۲۵۰، ۲۰۰، ۱۹۰، ۱۸۰ که حداقل ما انتظار داریم نمیرساند، اما فعلا باید واقعی جلو برویم، ما باید مسیرهای دیگری را هم به آن فکر کنیم، برای مثال ممکن است ما بعضی از ظرفیت هایمان را بعضی از دورهها، مثال میگویم این هنوز خام است، فرض کنید که بعضی از رشتهها ممکن است امکانپذیر باشد حالا آقای دکتر هم خودش در شورای برنامه ریزی است ما مستقیم تخصص از کارشناسی بگیریم یعنی از ورودیهای دیپلمهای ما بگیریم کما این که ما این کار را داریم در وزارت علوم به آن فکر میکنیم، یک عدهای را از کارشناسی هایمان به شکل دیگری مثلا بیاییم بگیریم که با سرعت بیشتری بتوانند به آنجاها برسند بنابراین اگر این عدد ۱۲ درصد عددی است که میتواند یعنی برابر با حجم فارغ التحصیلان ما خواهد بود که دارند فارغ التحصیل میشوند، اگر این عدد بالا برود ما ممکن است به یک جایی برسیم که ظرفیت داریم، ولی باید آن موقع به کیفیت فکر کنیم الان واقعیت این است که پزشکی ما در بحث کیفیت حرف خوبی دارد در منطقه میزند، منتها نکته این است که یکی از مشکلات ما توزیع است، همین عدد ۶۷ درصد این عدد در ۱۱ درصد جمعیت ما که تهران است ۲۳۸ است، در ۱۹ درصد جمعیت ما که مراکز استانهایی که دانشکدههای پزشکی دارند ۶۹ است، اما در ۷۰ درصد جمعیت کشورما این ۴۲ است باز این ۴۲ در بعضی از شهرهای ما به ۲۰ میرسد مشکل ما یک بخشی از آن در توزیع است.
سوال: آقای دکتر حسن زاده ۳۵ سال هیچ افزایشی در بحثهای حداقل تخصصی نداشتیم و این بحث افزایش ظرفیت، چه پزشکی و چه تخصصی الان یکی دو سالی است در این دولت دارد جریان پیدا میکند. علت مسکوت ماندن این سالهای طولانی در ادوار مختلف به چه خاطر بوده است؟
حسن زاده: واقعیت این است که ما افزایش ظرفیت را داشتیم، اما بسیار بسیار اندک بوده و بسیار کند انجام میشده است، در سال ۱۳۶۲ ما ۸ هزار و ۲۹۲ دانشجوی پزشکی میگرفتیم برای پزشک عمومی داشتیم و در سال ۱۳۷۲ شده ۲۱ هزار و ۲۸۴ تا و در سال ۸۲، ۵۲ هزار تا شده، ۹۲، ۷۱ هزار و ۱۴۰۲ آقای دکتر زنگنه به خوبی گفتند که ۹۶ هزار و ۸۴۹ پزشک عمومی داشتیم. این اتفاق برای متخصصین ما هم افتاده، ما در سال ۱۳۶۲، ۵ هزار و ۳۳۶ پزشک متخصص داشتیم در کل کشور، در سال ۷۲ شده ۹ هزار و ۶۰۰ تا، در ۸۲ شده ۲۱ هزار و ۲۰۰ تا، در ۹۲ شده ۳۲ هزار و ۸۰۰ تا و در ۱۴۰۲ شده ۵۰ هزار و ۲۲۴ تا، برای فوق تخصص و فلوشیپ هم همین اتفاق افتاده که ما در حقیقت الان ۹۶۳۵ پزشک متخصص و فوق تخصص و فلوشیپ داریم، علت این است که رشتههای علوم پزشکی رشتههای مهارتی اند، نیاز دارند هم به زیرساخت مناسب و هم نیاز دارند به بیمار یعنی ما نمیتوانیم پزشکی تربیت بکنیم که بیمار ندیده باشد، بنابراین، چون مهارتی است باید در جایگاه خودش یعنی شما نمیتوانید بگویید من یک متخصص اطفال را تربیت میکنم در یک جایی که این آدم بیمار نتواند ببیند، این بالاخره خیلی برای ما مشکل ساز خواهد شد و به همین جهت است که در رشتههای علوم پزشکی هم که همان طور که آقای دکتر زنگنه و دکتر برزویی هم فرمودند ما این نیاز را داریم، اما یک نکته را عرض کنم در مورد سرآمدی و اول بودن در منطقه.
سوال: این بحث ادغام نظام آموزشی پزشکی با نظام سلامت فکر نمیکنید باعث شده که به نوعی انحصار به وجود بیاید؟
حسن زاده: ببینید جمعیت کشور ما از سال ۶۲ تا الان دو برابر شده است، پزشکان متخصص و فوق تخصص ما ۱۵ تا ۲۰ برابر افزایش پیدا کرده است، این طور نیست که در جمهوری اسلامی اتفاقی نیفتاده باشد ما این سرآمدی که شما فرمودید ما در این میبینیم سرآمدی یعنی چه؟ یعنی این که ما به عنوان مرجع علمی شناخته بشویم در منطقه، فقط کمی نیست، فقط تعداد پزشک مهم نیست، این که کشورهای منطقه ما را به عنوان کشور سرآمد بشناسند و ما را به عنوان رفرانس یا مرجع بشناسند، من یک مثالی عرض کنم. من فقط بگویم که دبلیو اف امی رئیس فدراسیون بین المللی آموزش پزشکی میگوید ایران الگوی آموزش پزشکی دنیا است. این را عرض کنم خدمت شما این خیلی مهم است و الان ما مجوز گرفتیم برای این که رشتههای دانشکدههای پزشکی منطقه را برویم ارزیابی کنیم اعتباربخشی شان در حقیقت به عهده ایران گذاشته شده است.
ما کیفیت را داریم کمیت ما هم باید متناسب با زیرساخت هایمان، متناسب با بودجه مان افزایش پیدا کند.
سوال: بحث ادغام نظام آموزش پزشکی چطور؟
حسن زاده: یکی از بزرگترین دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت بوده، عرصههای آموزشی ما گسترش پیدا کرده اتفاقا ما خیلی توانمندی مان بالا رفته مهارتهایی که ما کسب کردیم بسیار بسیار بالا بوده و به نظر من یکی از بهترین کارهایی بوده که در جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
سوال: آقای زنگنه آیا این بحث افزایش ۱۲ درصدی اینها تعهدات خدمت هم دارند؟
زنگنه: بله اینها البته در خود متن آمده که با تاکید بر تعهد خدمت در مناطق محروم و مناطق کمتر توسعه یافته اینها تعهد دارند که خدمت بکنند.
سوال: چند درصد باید بروند آن مناطق کم برخوردار؟
زنگنه: من متن را دقیقا برای شما بخوانم وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی موظف است به منظور توسعه کیفی و کمی نظام آموزش در علوم پزشکی افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت به ویژه در مناطق کم برخوردار و ایجاد آمادگی برای مواجهه با بحران سالمندی جمعیت بعد آنجا ادامه میدهد که این کار انجام بشود، این قوانین بالادستی دارد ما دربرنامه به این اشاره نکردیم، چون در برنامه بیشتر جهت گیری است، چون قوانین بالادستی ما داریم بر اساس همان تعهدی که الان هم پزشکان دارند برای مناطق محروم و کم برخوردار.
سوال: این از چه زمانی اجرایی میشود؟
زنگنه: برنامه هفتم از ابتدای ۱۴۰۳ شروع میشود ما اگر فردا برنامه را در صحن به اتمام برسانیم بر اساس توافقی که با دولت کردیم دولت مکلف است که تا ابتدای سال ۱۴۰۳ آیین نامههای لازم را بنویسد و ۱۴۰۳ این اقدام انجام میشود و ما شاهد این افزایش خواهیم بود.
سوال: آقای برزویی با توجه به این که کشور ما الان به سمت آن جمعیت سالمندی دارد پیش میرود و از آن طرف ما بعدها به پزشک بیشتر نیاز خواهیم داشت در بحث همین پزشک متخصص، آیا این میزان ۱۲ درصد افزایش میتواند آن دسترسی مردم را راحت کند یا نه؟ عادلانه است یا نه؟
برزویی: نکته مهمی را گفتید من الان میخواستم به آن اشاره کنم، طوفان سالمندی کشور ما دارد شکل میگیرد، سالمند ۴ برابر یک فرد معمولی نیاز به خدمات تخصصی پزشکی دارد، پس ما یقینا با یک کمبود خیلی جدی مواجه هستیم، این که دوستان در واقع آمده بودند حتی سند تحول را در شورا تصویب کرده بودند، قیدهایی گذاشته بودند که بسیار سختگیرانه بود، مثلا یکی از قیدها این بود که ما در شهری میتوانیم دانشکده بگذاریم که ۵۰۰ هزار نفر جمعیت داشته باشد، ما الان چند تا شهر ۵۰۰ هزار نفره داریم که خارج از مراکز استان باشد؟ یکی از کارهایی که دراین دولت شد و شورای عالی انجام داد و واقعا جا دارد که از وزیر بهداشت هم تشکر کنیم این بود که ما این اعداد را آوردیم به ۲۰۰ هزار تا، با این عدد ۲۰۰ هزار تا کاملا میتواند یک فضای جدیدی برای توسعه ظرفیت ایجاد کند ما باید همزمان اعم از وقتی که ظرفیت را میخواهیم ایجاد کنیم باید زیرساختها را ایجاد بکنیم زیرساختها خودش ایجاد و توسعهی دانشکدههای جدید است، اینها را ما الان شروع کردیم. یقینا با این عددها به آنی که شما میفرمایید نمیرسیم، اما یقینا کار بهتر است. ولی بهتر از این هم کار سختی نیست.
سوال: ارتباط تلفنی داریم با آقای عباس گودرزی نماینده مجلس.
سوال: آقای گودرزی این افزایش ۱۲ درصدی نیاز کشور را تامین میکند؟
گودرزی: موضوع برنامه بسیار موضوع ارزشمندی است به جهت این که همچون مسئله جمعیت اگر ما دیرتر از این بخواهیم اقدام بکنیم هرگز قابل جبران نخواهد بود میهمان عزیز برنامه فرمودند که این محصول انباشت بیش از ۳۰ سال کمبود در این حوزه است که قطعا با یک برنامهی ۵ ساله هم قابل جبران و ترمیم نخواهد بود، اما این که شما ۱۲ درصد را میفرمایید، اولا که ما ۱۲ درصد را کف آن قرار دادیم که البته مع الاسف باز هم برخی از آقایان در مجلس و در وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکی با این عدد هم مخالفت میکنند، اما آنچه که محل بحث ماست من دیدم به موضوعات متعددی پرداخته شد، بحث پذیرش دانشجوی متخصص است، در واقع پزشک متخصص، شما ببینید یک نکته بسیار مهمی این جا وجود دارد و آن این که تصمیمی که مجلس شورای اسلامی گرفت، فی الواقع مکمل تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی است، البته ما باید تشکر بکنیم از شخص رئیس محترم جمهور و رویکردی که دولت کنونی دارد به علت این که این رویکرد و این اصرار و این تاکیدات شخص رئیس محترم جمهور و پیگیریهای رسانهای و حمایتهای مجلس باعث شده که ما در واقع یک گامی را به سمت توسعهی پذیرش دانشجوی پزشکی برداریم، شما ببینید ما الان که خدمت شما هستیم یعنی سال ۱۴۰۲، پذیرش متخصص آنچه که در دفترچه ذکر شده ۴۶۰۰ بوده، ۵ هزار و ۶۰۰ در تکمیل ظرفیت اتفاق افتاد و صندلیهایی که اضافه شد، اولا من یک نکتهی بسیار حائز اهمیتی را این جا میخواهم عرض کنم و آن این که حتما پایهی محاسبات در سال ۱۴۰۳ در برنامهی ۵ ساله هفتم، باید عدد ۵ هزار و ۶۰۰ باشد نکته اول. نکته دوم، با توجه به این که ما امروز به ازای صد هزار نفر جمعیت ۶۲ پزشک متخصص به صورت میانگین در ایران داریم، در حالیکه شما اشاره فرمودید در منطقه ۱۴۳ اروپا ۲۴۵ و کشورهای سالمند میانگین دویست و هشتاد و خوردهای، فاصله ما تا مطلوب خیلی زیاد است از آن طرف ما در تقریبا ۲۰ سال آینده بیش از سه برابر افزایش جمعیت سالمند خواهیم داشت یعنی هر چه زمان میگذرد ما نیازمان به پزشک متخصص بیشتر خواهد شد و باز هم نکتهی سوم این که برنامه ریزی و سیاست گذاری امروز ما ۴ سال آینده جواب نخواهد داد بلکه از ۸ سال آینده اثر خودش را خواهد گذاشت و نشان خواهد داد، بنابراین من حیث المجموع میخواهم بگویم باید ۱۲ درصد کف کار باشد و حتما بیش از ۱۲ درصد ما این اجازه را دادیم حداقل ۱۲ درصد در نظر گرفتیم که دولت محترم، وزارت بهداشت بر اساس زیرساختها و ظرفیت هایش بتواند انشاالله این نیاز را مرتفع کند که ما بتوانیم در این بخش یک جهشی داشته باشیم.
سوال: آقای حسن زاده این بحث ۴ هزار و ۶۰۰ ظرفیت متخصص است، اگر بخواهد سال آینده این ظرفیت به دفترچه بیاید چه عددی میشود با این افزایش؟
حسن زاده: ما امسال در ظرفیتمان ۴۶۰۰ نفر بوده هزار و ۱۸۲ نفر یا انصراف دادند و یا اصلا انتخاب رشته نکردند، ببینید این را در نظر بگیرید که ما همان طور که آقای دکتر برزویی گفتند بعضی رشتههای ما نباید خالی بماند ما در رشتههایی مثل طب اورژانس، مثل بیهوشی، مثل اطفال، مثل داخلی، اینها نیاز کشور است، اگر قرار باشد ما گلوبال بیاییم افزایش ظرفیت بدهیم این رشتههای لوکس ما پر میشوند، رشتههایی که مورد نیاز کشور هستند خالی میمانند.
سوال: با همین میانگینها و این دغدغهها بخواهید حساب کنید این عدد چقدر میشود؟
حسن زاده: ۴۶۰۰ را شما ضرب در ۱۲ درصد بکنید.
سوال: چقدر میشود؟
حسن زاده: نمیدانم من حساب نکردم شما حساب کنید.
سوال: شما متولی هستید، بعد این باید در همه رشتهها اتفاق بیفتد.
حسن زاده: اگر همه رشتهها باشد ما مشکل پیدا میکنیم، یعنی شما بگویید رادیولوژی هم افزایش پیدا کند، چشم هم افزایش پیدا کند و پوست هم افزایش پیدا کند و داخلی هم افزایش پیدا کند معلوم است که این آدم این سه هزار و خوردهای که میآیند انتخاب رشته بکنند میروند رشتههای لوکس را پر میکنند و رشتههای مورد نیاز کشور خالی میماند.
سوال: مصوبه امروز مجلس رشتههای مورد نیاز را نمایندگان این را حذف کردند.
حسن زاده: این خیلی مهم است که اولا بومی گزینی اتفاق میافتد که افراد ماندگاری بیشتری در منطقه خودشان داشته باشند. دوما این که در رشتههای مورد نیاز ما بیاییم افزایش ظرفیت را اعمال بکنیم.
سوال: در قانون این چیزی که شما میگویید حذف شده باید ما طبق قانون جلو برویم.
حسن زاده: خب حل است دیگر.
سوال: این که شما میگویید رشتههای لوکس و رشتههای فلان خالی میماند این بحث مصوبه قانونی است و امروز در مجلس مطرح شد. آقای دکتر برزویی بفرمایید صحبت پایانی:
برزویی: من فقط خواهشم این است که وزارت بهداشت باید برای رشتههایی مثل طب اورژانس، بیهوشی، اطفال که استقبال کم است چیزهای ویژه، پیشنهادهای ویژه، ساختارها و امتیازات ویژهای بگذارد این کار را نکرده، باید این کار را کرد همان طور که ما الان در نظام وزارت علوم برای رشتههای علوم پایه شروع کردیم امتیازات ویژه تا مردم بیایند سراغ آن و استقبال بکنند همین کار باید در وزارت بهداشت شکل بگیرد، امتیازات ویژه به رشتههای مورد نیاز که اقبال عمومی به اینها خیلی کم است، اینها حتما باید شکل بگیرد ما هم در شورا آماده ایم که این بحث را کمک کنیم.