شناسایی ۶ نفر در بحث تخلف زندان اوین
سخنگوی قوه قضائیه گفت: در بحث تخلفات زندان اوین ۶ نفر شناسایی و از این افراد ۴ نفر به دادسرای نظامی و دو نفر به دادسرای عمومی و انقلاب معرفی شدند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای خدائیان در نشست خبری درباره روند رسیدگی به ماجرای فیلمهای ندامتگاه اوین و اینکه برای کسی پرونده تشکیل شده است یا خیر؟ افزود: قوه قضاییه اصرار بر برخورد با متخلفان دارد و از سوی ریاست قوه نیز در ابتدای امر دادستان کل کشور مسئول و مأمور پیگیری این موضوع شد تا نسبت به شناسایی مسببان این قضیه اقدام کند.
وی افزود: دادستان کل کشور هم گروهی را مأمور کرد و حدود سه روز در زندان اوین بودند و موضوع را بررسی کردند و بر این اساس شش نفر شناسایی و چهار نفر به دادسرای نظامی و دو نفر به دادسرای عمومی و انقلاب تهران معرفی شدند که برخی از آنها با قرار تأمین در بازداشت هستند.
خدائیان گفت: دستور احضار دو نفر دیگر صادر شده است و با برخی از متخلفان هم در زمان خودش برخورد شده است.
نکاتی پیرامون فیلمهای منتشره از زندان اوین
وی البته تصریح کرد: نباید تخلف چند سرباز وظیفه یا کارمند متخلف سازمان زندانها را به پای همه کارکنان زحمتکش این سازمان بنویسیم، شغل زندانبانی یکی از سختترین مشاغل در جهان است و همکاران ما در سازمان زندانها شبانهروزی تلاش میکنند و در هر حال در هر قشری افرادی متخلف پیدا میشوند و در سازمان زندانها نیز افرادی مرتکب تخلف شدند.
خدائیان گفت: ممکن است در آینده هم افرادی پیدا شوند که مرتکب تخلف شوند که قطعاً با آنها برخورد خواهد شد. صحنههایی نیز در این فیلمها مشاهده میشود برخی مربوط به تخلف کارکنان و مأموران زندانهاست که جرم است و قابل تعقیب میباشد و برخی هم مربوط به درگیری زندانیان یا خودزنی آنهاست.
وی ادامه داد: در چنین مواردی نمیتوان گفت همیشه مأموران مقصر هستند. در هر حال خود زندان، افراد را به لحاظ روانی تحت تأثیر قرار میدهند و عصبانی میکنند و همین امر موجب برخی درگیریها در زندانها میشود.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: برخی از افراد که در زندان به سر میبرند شاید یک نفرشان را یک شهر هم نتواند تحمل کند. یکی چاقوکش و عربدهکش و اخلالگر در نظم است؛ یکی قاچاقچی کالا و مواد مخدر است؛ البته اکثر افرادی که در زندان هستند اینطوری نیستند، اما به هر حال چنین افرادی هم بین آنها وجود دارد که ممکن است درگیر شوند. در تمام زندانهای جهان هم چنین صحنههایی اتفاق میافتد.
وی گفت: نکته بعدی این است که این فیلمها را که نگاه میکنیم، میبینیم تخلفاتی پشت سر هم رخ میدهد؛ کارمندی مرتکب تخلف میشود، یا زندانیان درگیر میشوند و خودزنی میکنند. ممکن است کسی تصور کند هر روز ما در زندانها درگیری و نقض حقوق زندانیان را داریم؛ خیر؛ کسانی که این فیلمها را منتشر میکنند، اینها را مونتاژ کردهاند.
وی افزود: این فیلمها ممکن است مربوط به ماهها و سالهای قبل باشد، اینها را کنار هم گذاشته اند و بر این اساس نباید تصور شود که هر روز ما چنین صحنههایی را در زندانها داریم.
دغدغههای ریاست قوه قضاییه پیرامون بهبود وضع زندانیان
خداییان گفت: نکته بعدی نیز در این رابطه ناظر بر دغدغههای ریاست قوه قضاییه پیرامون بهبود وضعیت زندانیان است. برخی بیانصافی کردند و گفتند مسئولان به حقوق زندانیان توجه نمیکنند. اگر مروری بر اقدامات و دستورات حجتالاسلام والمسلمین اژهای که حدود دو ماه است مدیریت دستگاه قضایی به ایشان واگذار شده است، داشته باشیم، متوجه میشویم در این مدت کوتاه ایشان نسبت به حفظ حقوق زندانیان و شهروندان چقدر دغدغه داشته است.
وی گفت: نخستین ملاقاتی که ایشان با مردم داشت، ملاقات با زندانیان و خانوادههای آنها بود و دستورهایی را در این خصوص صادر کرد؛ همچنین در اولین سفر استانی به ایلام که شاید ۱۰ روز بعد از انتصاب ایشان انجام شد، در زندان ایلام حضور پیدا کرد و از نزدیک با زندانیان ملاقات داشت و با دستوراتی که صادر کرد و پیگیریهایی که رئیس دادگستری ایلام داشت، حدود ۹۰ نفر از زندانیان ایلام با آزادی مشروط یا تعلیق مجازات و سایر امکانات ارفاقی از زندان آزاد شدند.
خدائیان ادامه داد: همچنین رئیس قوه قضاییه دستورهای مؤکدی خطاب به دادستانها و رؤسای کل دادگستریها داشته مبنی بر اینکه به همراه قضات رسیدگیکننده به پروندهها به صورت مستمر در زندان حضور پیدا کنند. در نتیجه این دستوراتِ ریاست دستگاه قضا فقط در استان تهران ظرف همین مدت دو ماه، ۵ مرحله به همراه حدود ۴۰۰ قاضی (یعنی در هر مرحله بیش از ۶۰ نفر از قضات) همراه دادستان تهران از زندانها بازدید به عمل آوردند و با حدود بیش از ۲۸ هزار نفر ملاقات داشتند و بر اثر همین ملاقاتها حدود ۲ هزار و ۹۰۰ نفر از زندانیان مشمول عفو قرار گرفتند و ۵۷۷ نفر با آزادی مشروط مواجه شدند و ۴۲۷ نیز تعلیق اجرای مجازات گرفتند و حدود ۹ هزار نفر نیز به مرخصی رفتند.
وی ادامه داد: همچنین رئیس کل دادگستری تهران نیز در این مدت کوتاه سه بار از زندانهای تهران به همراه جمعی از قضات دادگاهها بازدید به عمل آورد و با زندانیان ملاقات داشت و همین امر زمینه آزادی بسیاری از زندانیان را فراهم آورد.
سخنگوی قوه قضاییه گفت:، اما ریاست قوه قضاییه صرفاً به صدور دستور برای بهبود وضعیت زندانیان اکتفا نکرد و خودش وارد عمل شد و در همین دو ماهی که از مدیریت ایشان گذشته است دو بار از زندانهای تهران یعنی زندان رجایی شهر و زندان اوین و بندهای زندانیان محکومیتهای امنیتی بازدید به عمل آورد.
وی افزود: بنابراین حضور رئیس قوه قضاییه در این مدت کوتاه در زندانها نشان میدهد که ایشان عنایت خاصی به حفظ حقوق زندانیان دارد و دغدغهمند است که حقی از زندانیان تضییع نشود.
خدائیان گفت: همچنین در سراسر کشور دادستانها و رؤسای کل دادگستریها مأمور شدهاند به صورت مستمر در زندانها حاضر شوند و گزارش بازدیدهای خود را ارائه دهند. کسی که محکوم به زندان میشود، فقط باید حبس خود را تحمل کند و کسی نباید حقی از زندانیان را تضییع کند و با مرتکبان هم به شدت برخورد خواهد شد.
در مقام سخنگویی مر قانون را رعایت میکنیم
سخنگوی قوه قضاییه گفت: در مقام سخنگویی سعی میکنیم که مُرِّ قانون را رعایت کنیم.
آقای خداییان در نشست خبری به اولویتهای سخنگوی جدید دستگاه قضا اشاره کرد و افزود: قوه قضاییه حافظ جان، مال و آبروی مردم است؛ قوهای است که نظارت بر حسن اجرای قانون را بر عهده دارد؛ لذا انتظار همگان از قوه قضاییه این است که بیش از سایر قوا ملتزم به اجرای قانون باشد.
وی با بیان اینکه ما در بیان مطالب و اطلاعات سعی داریم از چارچوب قانون خارج نشویم، گفت: گاهی ممکن است سوالهایی در مورد افرادی که پروندههای آنها در مرحله تحقیقات مقدماتی است، پرسیده شود و طبق قانون تحقیقات در مرحله مقدماتی محرمانه است؛ افشای اطلاعات افراد جز در مواردی که قانون اجازه داده ممنوع است.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: بنابراین این موازین رعایت میشود و اجرای قانون ایجاد امنیت میکند.
خداییان گفت: اعتقاد داریم که اگر در جامعه، قانونی وجود دارد که همگان آن را قانون مناسبی نمیدانند، تا زمانی که آن قانون اعتبار دارد، نقض آن به صلاح نیست؛ چراکه نقض قانون ایجاد فرهنگ بی قانونی خواهد کرد.
خداییان با اشاره به صداقت در ارائه اخبار و اطلاعات، افزود: ما سعی میکنیم مطالبی که به استحضار مردم میرسد منطبق با واقعیت باشد و به همان شکلی که اتفاق افتاده است به عرض مردم برسد.
وی درباره شفافیت در انعکاس اخبار و اطلاعات گفت: مردم محرم اسرار نظام هستند و جز در مواردی که قانون منع کرده است، باید مردم در جریان امور قرار گیرند و ما هم بر همین اساس اقدام خواهیم کرد.
سخنگوی قوه قضاییه با تاکید بر داشتن تعامل مثبت و صمیمانه با اصحاب رسانه بخصوص رسانه ملی افزود: اصحاب رسانه پل ارتباطی مردم و مسئولان هستند و به لحاظ ارتباط تنگاتنگی که با مردم دارند از بسیاری از مسائل و مشکلات اطلاع پیدا میکنند که با انعکاس آنها به ما کمک میکنند بموقع تصمیم بگیریم و نسبت به رفع مسائل و مشکلات اقدام کنیم.
بیشتر بخوانید: