پخش زنده
امروز: -
کاهش ۳۰ درصدی بارش باران در استان کرمانشاه زنگ خطر خشکسالی را در این استان به صدا در آورده، چرا که در سال زراعی امسال چه در زمستان و چه در بهار بارش چشم گیری نداشته ایم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، معاون مدیریت بحران استانداری کرمانشاه میگوید: با توجه به کاهش بارندگیها و احتمال بروز خشکسالی باید از هم اکنون برای حل این مشکل چاره اندیشی کنیم و به جای مدیریت بحران مدیریت کاهش خطر را در دستور کار قرار دهیم.
امیر ظهرابی افزود: امسال در بارش نزولات جوی نسبت به بلند مدت ۲۷ درصد و نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته ایم که اگر به آن توجه نشود میتواند تبعات جبران ناپذیری داشته باشد.
وی اظهار داشت: هم اکنون در شهرهای پاوه و جوانرود با مشکل کمبود آب شرب مواجهیم و در نظر داریم که کسری اب پاوه را از سراب هانی کوان با ۴۰ لیتر بر ثانیه تامین و با احداث چاههای جدید مشکل آب شرب جوانرود را برطرف کنیم.
معاون مدیریت بحران استانداری کرمانشاه با بیان اینکه در مناطق غربی استان مشکل خاصی در زمینه تامین آب وجود ندارد، گفت:، اما وضعیت در شهرهای شرقی استان کمی سختتر است چرا که زنگ خطر مصرف آب با کشت برنج به صدا در آمده است و باید با همکاری نهادهای مربوطه این کشت را حذف و کشتهای کم آب بر جایگزین آن شود.
ظهرابی افزود: از طرفی سدهای استان با کاهش ۱۵ درصدی ذخایر آب مواجه اند و با توجه به اینکه ۹۵ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است باید با اصلاح سیستمهای نوین آبیاری این میزان را کاهش دهیم.
معاون مدیریت بحران استانداری کرمانشاه میگوید: در این کم بارانی افرادی از استانهای همجوار نیز با اجاره کردن زمینهای کشاورزی کرمانشاه اقدام به کشت سیب زمینی با تناژ بالا میکنند که ضربههای جبران ناپذیری به آبهای زیر زمینی زده است.
آبهای سطحی هم وضعیت بحرانی دارند
معاون بهره برداری آب منطقهای کرمانشاه هم میگوید: با کاهش بارندگیها سطح روان آبها نسبت به بلند مدت کاهش ۶۵ درصدی را نشان میدهد که بیانگر وضعیت بحرانی آبهای سطحی است.
خطر وقتی بیشتر احساس میشود که سطح آب چشمههای استان نسبت به سال گذشته ۷۲ درصد و نسبت به بلند مدت ۶۸ درصد کاهش یافته است.
همچنین به گفته کارشناسان آب منطقهای استان سطح آبهای زیر زمینی در فروردین ماه نسبت به دوره مشابه ۳۲ درصد کاهش یافته است که برداشت زودهنگام با توجه به نبود بارشها کاهش سطح آبها را دو چندان کرده، از طرفی خشکی هوا تبخیر را بالا میبرد و در ماههای گرم سال در مرداد ماه و شهریور با افت شدید مخازن آبهای زیر زمینی مواجه خواهیم بود.
به نظر میرسد با توجه به مصرف ۹۰ تا ۹۵ درصدی آب در بخش کشاورزی برای مدیریت مصرف آب در این بخش باید چاههای غیر مجاز پلمب شوند و آبیاری قطرهای جایگزین آبیاریهای سنتی شود.
کاهش تولید گندم بر اثر خشکسالی نسبت به سال گذشته
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه هم از افت حداقل ۳۵۰ هزار تنی تولید گندم در استان کرمانشاه به دلیل کاهش بارشها و خشکسالی خبر داد.
به گفته حاتمی امسال بر اساس پیش بینیها ۵۰۰ هزار تن گندم در استان تولید میشود، در حالیکه سال زراعی گذشته با همین سطح زیر کشت ۸۷۰ هزار تن گندم در استان تولید شد.
وی میگوید: امسال عمده محصول گندم مزارع دیم استان دچار خسارت جدی شده و در برخی دیمزارهای مناطق گرمسیری استان قابلیت برداشت وجود ندارد.
مشکلات خشکسالی برای عشایر
عشایر استان نیز امسال با توجه به نبود علوفه مورد نیاز بر اثر خشکسالی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند.
مدیر کل امورعشایری استانکرمانشاه گفت: ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات نیاز است تا بتوانیم علوفه مورد نیاز عشایر را تامین کنیم.
محمدی با بیان اینکه عشایراستان یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام در اختیار دارند، گفت: با توجه به خشکسالی و کمبود علوفه و افزایش هزینههای نگهداری امسال ۲۰۰ هزار راس دام زودهنگام به بازار عرضه شده که خسارت ۲۰۰ میلیارد تومانی در بخش دام به همراه داشته است.
وی میگوید: مراتع در مناطق ییلاقی و قشلاقی به دلیل خشکسالی خالی از علوفه مورد نیازعشایر شده و در همین رابطه تغذیه دستی دام افزایش یافته تا جایی که بر اثر خشکسالی مراتع استان ۴۰ درصد کاهش علوفه طبیعی دارند و به دلیل شرایط سخت نگهداری عشایر مجبور به فروش اجباری بخشی از دامهای مولد و برههای کم وزنند، که این به معنی از بین رفتن سرمایه ژنتیکی دام در استان است چرا که بیشتر این دامها از نژاد سنجابی یکی از بهترین نژاد دامی کشور هستند.
مدیر کل امورعشایری استان کرمانشاه افزود: اکنون قیمت میش به عنوان دام مولد یک میلیون تومان است، یعنی هر کیلوگرم ۳۰ هزار تومان که این یک فاجعه برای عشایر است، چراکه دام مولد ذخیره ژنتیکی هم محسوب میشود و با قیمت ارزان از دست میرود.
به گفته محمدی عشایر ۳۰ درصد گوشت قرمز استان را تولید میکنند که با کاهش تولیدات عشایر در آیندهای نه چندان دور تولید گوشت قرمز در استان کاهش مییابد و در همین رابطه با کاهش ۲ هزار و ۸۵۰ تنی گوشت قرمز مواجه خواهیم شد.
وی با بیان اینکه امسال برای تامین آب شرب عشایر هم دچار مشکل شده ایم، گفت: برای رفع مشکلات تامین آب شرب عشایر بهسازی چشمهها و آبشخورها و اجرای پروژههای آبرسانی در دستور کار قرار گرفته است و هم چنین در نظر داریم تانکرهای چرخ دار کششی در اختیار عشایر قرار دهیم.
محمدی میگوید: در برنامههای بلند مدت نیز برای حل این مشکل احداث بندهای خاکی و هسته رسی، ایجاد تنوع شغل از طریق اجرای طرحهای باغبانی و زنبور داری را در نظر گرفته ایم.
با این وجود، آنچه این روزها مشهود میباشد این است که تابستان امسال با توجه به کاهش بارندگی در بهار تابستانی سخت خواهد بود، چه برای تامین آب شرب چه در بخش کشاورزی و چه برای عشایر و حتی تالابها وسرابهایی مانند سراب نیلوفر و تالاب هشیلان، پس باید از هم اکنون برای حل و یا کمتر شدن این مشکلات چارهای اندیشیده شود.
*گزارشگر: زهره زندیه