• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۰۵۶۰۹
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۲
اجتماعی » محیط زیست

جریمه برای ایجاد مانع در رسیدن حقابه تالاب‌ها

مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست استان فارس از شرایط ویژه و نگران کننده تالاب بختگان خبر داد و گفت: اقدامات لازم برای جلوگیری از تلف شدن جوجه فلامینگو‌ها و نجات تالاب بختگان در دست اجرا است.

جریمه برای ایجاد مانع در رسیدن حقابه تالاب‌هابه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، حمید ظهرابی با تاکید بر اینکه تالاب بختگان از مهمترین و بزرگترین تالاب‌های آب شور کشور است گفت: این تالاب در منطقه مرکز ایران قرار گرفته و از زیستگاه‌های بسیار مهم زمستان گذرانی پرندگان در گذشته بوده است.
وی تصریح کرد: علاوه بر بحث‌های مربوط به پشتیبانی و حفاظت از تنوع زیستی، این تالاب ارزش، خدمات و کارکرد‌های متنوعی داشته است که از جمله آن‌ها می‌توان به رونق کشاورزی دیم و باغداری دیم در حاشیه تالاب اشاره کرد که باعث ایجاد بزرگترین انجیرستان دیم دنیا در شهرستان استهبان شده است.
مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست استان فارس افزود: متاسفانه از سال ۱۳۸۶ تا کنون با احداث و تکمیل زنجیره‌ای سد‌ها در بالادست حوزه از جمله سد ملاصدرا و سد سیوند در کنار اثرات سد درودزن که از گذشته بر تالاب اعمال شده است، شرایط به نحوی شده که تقریبا تمام حجم سیلاب‌هایی که پیش از آن به طور متوسط حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب سالانه وارد دو تالاب می‌شد به طور کامل قطع شده است؛ در طول دو سال گذشته با پیگیری‌هایی که انجام دادیم توانستیم حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب حقابه برای این تالاب بگیریم؛ ۴۵ میلیون متر مکعب در سال ۹۸ و ۵۵ میلیون مترمکعب در سال ۹۹ حقابه به تالاب تخصیص یافت و آب وارد تالاب شد.
ظهرابی خاطرنشان کرد: پس از سال ۱۳۸۶ تا کنون یک سال فلامینگو‌ها توانستند در این منطقه جوجه هایشان را با تکیه بر منابع آبی که در اختیار بود بزرگ و پرواز کنند بنابراین با کمترین تلفات بیش از حدود دو هزار و ۵۰۰ قطعه جوجه فلامینگو بزرگ شدند و تالاب را ترک کردند. در سال جاری با توجه به اینکه متاسفانه شاهد نزدیک به ۴۵ درصد کاهش بارندگی نسبت به میانگین درازمدت هستیم، با اینکه ۵۵ میلیون مترمکعب منابع آب آزاد شده بود، شرایط بسیار بدی ایجاد شده و همین حالا با کمبود آب در تالاب بختگان مواجه هستیم.

درخواست‌های مکرر از آب منطقه‌ای برای حقابه اضطراری

وی با اشاره به اینکه فلامینگو‌ها به تالاب آمدند، لانه سازی انجام دادند و تخم گذاری کردند، گفت: پیش بینی می‌شود اتفاق ناخوشایندی در خصوص تلفات جوجه‌ها دوباره اتفاق بیافتد؛ از سازمان آب منطقه‌ای طی چندین مرحله درخواست کردیم تا حقابه‌ای را به صورت اضطراری با توجه به مشکلاتی که در تالاب بختگان وجود دارد، درنظر گیرند، اما تاکنون این کار انجام نشده و کماکان ما به این موضوع اصرار داریم.
مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست استان فارس با اشاره به اینکه اداره محیط زیست این استان در سال گذشته مطالعه‌ای را روی فلامینگو‌ها و میزان جوجه آوری آن‌ها با همکاری دانشگاه شیراز انجام داده است، گفت: خوشبختانه فلامینگو‌ها شبانه برای تغذیه جوجه‌هایشان به سمت تالاب مهارلو پرواز می‌کنند - آنجا وضعیت منابع آبی بهتر از تالاب بختگان است – فلامینگو‌ها در آن تالاب تغذیه می‌کنند و برای جوجه‌ها غذا می‌آورند.

حدود یک ماه زمان برای نجات جوجه فلامینگو‌ها باقی مانده است

ظهرابی با تاکید بر اینکه برنامه‌ریزی شده یک سری اقدامات اضطراری طراحی شود و در این راستا تیمی از سازمان‌های مردم‌نهاد، اساتید دانشگاه‌ها و کارشناسان محیط زیست در منطقه حضور دارند، به صورت شبانه‌روزی پایش انجام می‌دهند و برنامه‌ریزی می‌کنند تا بتوانیم از محل آب کشاورزی مقداری منابع آب را به جایی که جوجه‌ها تجمع دارند، برسانیم؛ این اقدام، کار پر هزینه‌ای است که با مشارکت مردم انجام می‌شود؛ هنوز تلفات جوجه فلامینگو‌ها شروع نشده، اما پیش‌بینی ما این است که در یکی دو ماه آینده با توجه به خشکی شدید منطقه این اتفاق رخ دهد بنابراین از همین حالا همکاران حضور دارند، برنامه‌ریزی می‌کنند و عملیات نجات بخشی اضطراری را انجام می‌دهند.

حقابه "محیط زیست" پس از "شرب" اولویت دارد و باید رعایت شود

وی در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت نیرو در این زمینه و برای تخصیص حقابه، وعده‌ای داده و توافقی صورت گرفته است؟ گفت: در جلسه آخر که برگزار شد در کارگروه سازگاری با کم آبی موضوع را مطرح کردیم و استاندار دستور داد تا مساله بررسی شود و حتی الامکان مساعدت صورت گیرد تا مرگ جوجه فلامینگو‌ها رخ ندهد؛ در جلسه‌ای که دوباره با رئیس سازمان آب منطقه داشتیم، خیلی اصرار داشتند که منابع آبی در اختیار ندارند که کمک کنند چراکه کشاورزی در آن منطقه فراتر از ظرفیت صورت گرفته و برای تامین آب کشاورزی تحت فشار هستند، اما این توجیه ندارد به دلیل اینکه حقابه محیط زیست بعد از شرب، اولویت دارد و باید اولویت آن رعایت شود.

برای مانع شونده رسیدن حقابه جریمه درنظر گرفته شده و خسارت به حیات وحش نیز قابل پیگیری است

مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست استان فارس در پاسخ به این پرسش که اگر وزارت نیرو همکاری نکند، چگونه موضوع پیگیری می‌شود؟ اظهار کرد: این مشکلی است که در سراسر کشور با آن روبرو هستیم، وزارت نیرو در تامین و تخصیص حقابه‌های محیط زیستی قواعد را آنگونه که باید تحت فشار‌های اقتصادی، اجتماعی و معیشتی مردم، مراعات نمی‌کند. ما دو راهکار پیشنهاد دادیم و به مسوولین وزارت نیرو و رسانه‌ها اعلام کردیم، بر اساس آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت و احیای تالاب‌های کشور برای هر کس حقیقی یا حقوقی که مانع رسیدن حقابه می‌شود جریمه پیش بینی شده است و این موضوع را حتما پیگیری می‌کنیم؛ همچنین اگر به فلامینگو‌ها و جوجه هایشان صدماتی وارد شود و تلفاتی داشته باشند از بابت خسارت وارده به حیات وحش نیز می‌توان موضوع را به صورت قانونی پیگیری کرد؛ امیدوارم که هیچ وقت کار به آنجا نرسد.

مشارکت جدی مردم برای نجات تالاب بختگان و جوجه فلامینگو‌ها

ظهرابی درباره مشارکت مردم و میزان علاقه کشاورزان به همکاری در این زمینه، گفت: اهالی منطقه‌ای که در حوزه تالاب بودند، در دهه ۸۰ و در سال‌های ۶-۱۳۸۵ که برای اولین بار دریاچه خشک شد، تلفات جوجه‌ها را دیدند؛ مردم هم در شهرستان بختگان و هم در شهرستان استهبان واقعا همکاری بسیار خوبی دارند؛ NGO‌ها، روستاییان و کشاورزان در برنامه‌های نجات بخشی جوجه‌ها مشارکت خیلی جدی دارند و حتی برخی اعلام آمادگی کردند که هزینه‌های مربوط به نجات بخشی را نیز تقبل کنند. برای ما بیشترین ارزش را دارد که مردم تا این حد نسبت به محیط زیست شان حساس و پیگیر هستند.
وی درمورد اینکه اعلام شده حقابه تالاب‌ها مشخص شده، حقابه تالاب بختگان چقدر است؟ گفت: بر اساس مطالعه‌ای که دانشگاه شیراز انجام داده است حقابه تالاب بختگان در شرایط نرمال ۷۰۰ میلیون مترمکعب، در شرایط‌تر آبی یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب و در شرایط خشکسالی هم حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب پیش‌بینی شده است؛ ما در سالگذشته تنها ۵۵ میلیون مترمکعب حقابه دریافت کردیم.
مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست استان فارس در پاسخ به این پرسش که با توجه به این که سازمان حفاظت محیط زیست حقابه‌های تالاب را مشخص کرده آیا بر اساس این ۴۰۰ میلیون مترمکعب پیش‌بینی شده، می‌توانید حقابه تالاب بختگان را پیگیری کنید؟ تاکید کرد:" بله، حتما، اگر توافقی اتفاق نیافتد و رهاسازی حقابه انجام نشود، طبیعتا با توجه به شرایط خشکسالی حق آبه تالاب را مطالبه می‌کنیم.
ظهرابی در واکنش به این پرسش که آیا به صورت قانونی می‌توانید حقابه تالاب را درخواست کنید؟ گفت: پیش‌بینی می‌کنیم که بتوانیم از این ظرفیت قانونی استفاده کنیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اعلام مراسم‌ وداع و بزرگداشت قائدشهید امت در لرستان
تهران دربالاترین سطح آمادگی امنیتی برای مراسم تشییع رهبر شهید/بازگشایی درهای مصلی ساعت۶صبح
شرط دولت سودان برای پایان جنگ داخلی
ادای احترام مردم آذربایجان غربی به آقای شهید ایران
قطع برق ماینر‌های قاچاق با حکم تعزیرات حکومتی در رشت
وزش باد شدید در سمنان
بزرگداشت نخستین سالگرد شهادت شهید علی بازگیر در لرستان
اعزام بیش از ۳۰۰ نفر از اهالی سراب جهت حضور در آیین تشییع رهبر شهید انقلاب اسلامی
موج گرما در شرق آمریکا؛ قطع برق صد‌ها هزار مشترک
دستور ویژه رئیس سازمان نوسازی مدارس برای تسریع طرح های آموزشی اهر
تجمع مردم ارومیه به یاد آقای شهید ایران
نساجی ۰ - هوادار ۲؛ اولین باخت عنایتی و زنگ خطر برای قهرمانی
یادی از علامه امینی نگارنده کتاب الغدیر
برنامه هفته سوم تیر ۱۴۰۵ حضور پزشکان در بیمارستان کیش
برگزاری برنامه‌های وداع با رهبر شهید در شهرستان‌های ایلام
برداشت حدود ۱۴۰ هزار تن گندم در چهارمحال و بختیاری
۳۵۸ زندانی جرائم غیر عمد لرستان چشم انتظار کمک خیران
تمهیدات عراق برای مراسم تشییع پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب
دیدار فرستاده ویژه نخست وزیر هند با معاون سیاسی وزیر کشور
اطلاعیه وزارت اقتصاد درباره خدمات رسانی به زائران بدرقه آقای شهید ایران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جزییات اعمال محدودیت تردد در مناطق ۲۲گانه تهران در مراسم تشییع پیکر امام شهید
ادای احترام سران قوا و مسئولان ارشد کشور به پیکر امام شهید
ورود پیکر آقای شهید ایران به مصلی
سپاه: به خطای محاسباتی دشمن پاسخی کوبنده‌تر می‌دهیم
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۴)
ورود پیکر رهبر شهید انقلاب به آیین وداع
پیکر داماد رهبر شهید انقلاب امروز تشییع می‌شود
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۳)
سرویس دهی قطار شهری خط ۲ در کرج از ساعت ۶ صبح انجام می شود
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۲)
مراسم ادای احترام شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی کشور‌های جهان بر پیکر رهبر مجاهد شهید انقلاب
خودسوزی مقابل مقر سازمان ملل در نیویورک
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۱)
وداع فرماندهان ارشد نیرو‌های مسلح با فرمانده شهید کل قوا
ورود پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب اسلامی به مصلی تهران
گرامیداشت مجازی فرزاد جمشیدی در صفحه هنرمندان  (۱۰ نظر)
انتقاد عارف از وضعیت معیشت استادان دانشگاه  (۶ نظر)
تردد خودروهای مناطق آزاد خراسان رضوی در استان مانعی ندارد  (۴ نظر)
گرامیداشت مجری سحرگاهی در شبکه نسیم  (۲ نظر)
برگزاری کارگاه نقاشی زنده با حضور هنرمندان  (۲ نظر)
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۴)  (۲ نظر)
دامنه خدمات فعال بانک ملی به‌تدریج در حال گسترش است  (۲ نظر)
توصیه‌های تغذیه‌ای برای زائران مراسم وداع با رهبر شهید انقلاب  (۲ نظر)
مسیر‌های دسترسی به محل برگزاری مراسم وداع و تشییع رهبر شهید؛ از کدام مسیر وارد تهران شویم؟  (۱ نظر)
تهران ۱۶ تیر تعطیل و ۱۸ تیر عزای عمومی است  (۱ نظر)
ممنوعیت‌های مقطعی تردد در معابر درون و برون شهری  (۱ نظر)
آغاز عملیات احداث طرح تراموای تبریز  (۱ نظر)
محدودیت‌های ترافیکی مراسم تشییع رهبر شهید در جاده‌ها  (۱ نظر)
سپاه: به خطای محاسباتی دشمن پاسخی کوبنده‌تر می‌دهیم  (۱ نظر)
تمهیدات گسترده مدیریت شهری برای مراسم وداع و تشییع رهبر شهید ؛ ۴ پهنه پارک خودرو تعیین شد  (۱ نظر)