سرمقاله رای الیوم
سیاست یک بام و دو هوای مکرون
دولت فرانسه در حالی به اقدام وزیر حقوق بشر پاکستان واکنش شدید نشان داد که مکرون با حمایت از انتشار کاریکاتورهای موهن علیه پیامبر اسلام، آن را بخشی از آزادی بیان دانسته بود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه رأی الیوم با اشاره به تشدید تنش در روابط فرانسه و پاکستان تاکید کرد دولت فرانسه در حالی به اقدام وزیر حقوق بشر پاکستان در تشبیه کردن امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به آدولف هیتلر واکنش شدید نشان داد که مکرون با حمایت از انتشار کاریکاتورهای موهن علیه پیامبر اکرم (ص)، آن را بخشی از آزادی بیان دانسته بود.
روابط پاکستان و فرانسه با نوعی تنش مواجه شده که به سبب واکنش خشمگین رسمی و مردمی پاکستان به حمایت امانوئل مکرون از ترسیم کاریکاتورهای توهین آمیز علیه پیامبر اکرم (ص) به بهانه «آزادی بیان»، در حال تشدید است؛ مواضعی که به ایجاد خشم در جهان اسلام منجر و در پی آن، کالاهای فرانسوی تحریم شد.
شیرین مزاری وزیر حقوق بشر پاکستان با انتشار پیامی در توئیتر با تشبیه مکرون به آدولف هیتلر، نوشت «کودکان مسلمان در مدارس فرانسه ناچار خواهند شد، کارت شناسایی به همراه داشته باشند؛ دقیقا همان طور که یهودیان در دوره حکومت نازی ها، ناچار به درج ستاره زرد روی لباسهای خود بودند تا نشانگر دیانت آنها باشد.»
شیرین مزاری وزیر حقوق بشر پاکستان با انتشار پیامی در توئیتر با تشبیه مکرون به آدولف هیتلر، خشم دولت فرانسه را برانگیخت. وی در این پیام نوشت «کودکان مسلمان در مدارس فرانسه ناچار خواهند شد، کارت شناسایی به همراه داشته باشند؛ در حالی که دیگر دانش آموزان در مدارس نباید این کار را انجام دهند. دقیقا همان طور که یهودیان در دوره حکومت نازی ها، ناچار به درج ستاره زرد روی لباسهای خود بودند تا نشانگر دیانت آنها باشد.»
مکرون با تعرض به ساحت پیامبر اسلام همه مرزها را زیر پا گذاشت
این پیام توئیتری، وزارت خارجه فرانسه را به شکایت رسمی از دولت پاکستان و مطالبه حذف این پیام توئیتری سوق داد؛ اما این خواسته تا زمان نگاشتن این مقاله، با پاسخ مثبت مواجه نشد و وزیر حقوق بشر پاکستان پیام توئیتری خود را تغییر نداد.
شاید برخی در این موضوع بحث کنند که مزاری در مقایسه رئیس جمهور فرانسه با رهبر نازیها مبالغه کرد و این مقایسه درستی نبود؛ اما دیگران که اکثریت جهان اسلام را تشکیل میدهند، بر این باورند که رئیس جمهور فرانسه با تعرض به ساحت پیامبر دینی که حدود دو میلیارد تن به آن اعتقاد دارند، همه مرزها را زیر پا گذاشت، در محور این تعرض به ساحت پیامبر اکرم (ص) ایستاد و اقدامات نژادپرستانه را علیه حدود ده میلیون مسلمان فرانسه اعمال کرد که گام هایش علیه حجاب، نقاب، تبعیض بین دانش آموزان مسلمان و دیگر هم مدرسه ای های آنها مهمترین این اقدامات بود.
وقتی که مکرون در راستای اهداف انتخاباتی تصمیم گرفت در محور راستگرایان بایستد و اقلیت مسلمان، فرهنگ و اعتقادات آنها را هدف قرار دهد و با خواستههای مطرح شده برای عقب نشینی یا عذرخواهی از مواضع نژادپرستانه خود علیه اقلیت مسلمان مخالفت کرد، مرتکب اشتباه بزرگی شد که فراموش کردن یا بخشودن آن دشوار است. وی حتی فراتر از این مسائل اقدام کرد و به بهانه مبارزه با افراط گرایی، برای تحمیل برخی رهبران و منشورهایی برای این اقلیت و مساجد آنها تلاش کرد. این اقدامات تحریک آمیز وی به گونهای بود که بیشتر ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا چنین اقداماتی انجام نداده اند.
اکنون این سؤال را از مکرون میپرسیم. اگر وی بر این باور است که کاریکاتورهای غیر مؤدبانه علیه پیامبر اکرم (ص) حق قانونی کسانی است که آنها را ترسیم کرده اند و این کار در چارچوب «آزادی بیان» یکی از اصول مهم فرهنگ لیبرالیسم فرانسه انجام میشود، آیا انتشار پیام توئیتری شیرین مزاری هم در چارچوب این اصل نیست؟ یعنی وی از حق آزادی بیان خود استفاده کرده است یا مکرون بر این باور است که مزاری به عنوان زن مسلمان پاکستانی و غیر سفید پوست از این حق برخوردار نیست؟
امیدواریم رئیس جمهور فرانسه به این سؤال پاسخ بگوید. هرچند تصور میکنیم انتظار ما برای دریافت پاسخ به طول خواهد انجامید یا به احتمال زیاد هرگز پاسخی از او دریافت نخواهیم کرد.