پخش زنده
امروز: -
حلقههاي مفقوده ياري رساني به محرومان و آسيبديدگان اجتماعي : فقدان نظام رصد پنجره واحد ، چسبندگي بجاي توانمندسازي، بهره برداري سياسي از گروهاي هدف، فقدان مديريت هوشمند و اثر بخش و فقدان نظام چند لايه تامين اجتماعي است.
چکیده نشست پژوهشی:
- تکافل اجتماعي نسبت به محرومان وظيفه اي فردي و حاکميتي و فلسفه شکل گيري نهادهايي چون کميته امداد ،بهزيستي و سازمانهاي مشابه است .
- حلقههاي مفقوده ياري رساني به محرومان و آسيبديدگان اجتماعي : فقدان نظام رصد پنجره واحد ، چسبندگي بجاي توانمندسازي، بهره برداري سياسي از گروهاي هدف، فقدان مديريت هوشمند و اثر بخش و فقدان نظام چند لايه تامين اجتماعي است.
- فوايد طرح نظام چند لايهاجتماعي ، خدمات اجتماعي يکجا، پنجره واحد رصد گروههاي هدف، مادامالعمر نبودن حمايتها ، کم شدن چسبندگي به دولت و توانمندسازي اجتماعي است.
پژوهش خبری صدا وسیما: برگزاري جشن هاي نماديني مانند جشن احسان و نيکوکاري، نمادي است تا فراموش نکنيم؛ مهرباني در جامعه را ، به ياد آوريم؛ وظيفه ما توجه صرف به خودمان نيست؛ ديگراني نيز نيازمند توجه ما هستند. در بعد ديني هر فرد تکافل[1] اجتماعي[2] نسبت به ديگران دارد. در بعد حاکميتي نيز فلسفه شکل گيري نهادهايي همچون کميته امداد و بهزيستي و سازمان هاي مشابه، ايفاي مسئوليت تکافل اجتماعي است. در اين چارچوب در مصاحبه پژوهشي با سید حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران، به بهانه هفته احسان و نيکوکاري ( 14 تا 21 اسفند)، موضوع «هم افزايي نهادها و مردم در ياريرساني به محرومان» را با طرح سئوالات زير مورد بررسي و واکاوي قرار داديم:
پژوهش خبری : حمايت هاي اجتماعي شامل چه گروهها و توسط کدام سازمانها است ؟
سيد حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران: گروه هاي مختلفي از سوي نهادها و سازمانها تحت حمايت مي باشند[3]؛ گروه ها و موضوعات هدف: "زنان سرپرست خانوار، کودکان بيسرپرست، سالمندان، معلولين، آسيبديدگان اجتماعي، معتادين متجاهر، طلاق، کودکان خياباني، افراد بي خانمان و متکديان و بيماران خاص، بزهکاري و خودکشي".
پژوهش خبری : حلقه هاي مفقوده ياري رساني به محرومان و آسيبديدگان اجتماعي چيست؟
سيد حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران: حلقه هاي مفقوده حمايت از محرومان:
پژوهش خبری : چه راهکار جديدي براي حمايت از گروه هاي هدف وجود دارد؟
سيد حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران: در حوزه معلولين قانون جامع حمايت از حقوق معلولان را داريم.[15] در حوزه کودکان هم لايحه حمايت از کودکان و نوجوان را داريم.[16] مهمتر از همه نظام چند لايه تامين اجتماعي است که بايد اجرا شود. [17]
پژوهش خبری : فوايد طرح نظام چند لايه تامين اجتماعي، چيست؟
سيد حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران: فوايد نظام چند لايه تامين اجتماعي:
پژوهش خبری : موانع و مشکلات مجموعه هاي مردم نهاد، چيست؟
سيد حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران: مشکلات فعالسازي مجموعه هاي مردم نهاد:
کلام آخر
شايسته است درجامعه مهرباني اجتماعي را ترويج کنيم. مسئوليت اجتماعي بنگاهها را در جامعه جديتر بگيريم. به فکر ديگران باشيم؛ البته بخشي از کار به سياستگذاران و سياستمداران برمي گردد؛ حوزه اجتماعي نبايد مورد بهره برداري سياسي قرار گيرد؛ مديريت اجتماعي بايد به عهده مديران اجتماعي باشد؛ تا زمينه براي مشارکت اجتماعي فراهم گردد؛ از ظرفيت NGOها و گروه هاي محلي براي توانمندسازي، حمايت و پيشگيري از آسيب به گروه هاي هدف بيش از گذشته استفاده شود؛ تا جامعه پويا، سالم، آينده نگر و برنامه محور که بتواند سرمايه اجتماعي را در خودش ارتقاء دهد نتيجه شود.
پژوهش خبری // مهدی ناجی
-----------------------------------------------------------------------------
[1] - تکافل . [ ت َ ف ُ ] (ع مص ) پذیرفتاری دادن .فرهنگ معين.
[2] - ( ~.) [ ع - فا. ] (ص نسب .) منسوب به اجتماع ؛ 1 - همگانی ، عمومی . 2 - کسی که آداب معاشرت را می داند. فرهنگ معين.
[3] - گروههاي هدف.
[4] - مصاحبه پژوهشي با سيد حسن موسوي چلک رئیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران.
[5] - موسوي چلک: در کنار دو سازمان بهزيستي و کميته امداد، خيريهها و موسساتي که از بهزيستي مجوز ميگيرند؛ يا بعضي از خيريههايي که از وزارت کشور مجوز ميگيرند آنها هم در اين بخش فعاليت ميکنند؛ بعضي از اين خيريهها ثبت شده هستند و مجوز قانوني دارند. بعضي هم از گذشته بودهاند. و اين حمايتها را داشتند. الزاما هم همه مؤسسات خيريهاي که در اين حوزه کار ميکنند داراي مجوز از مراجع ذيربط نيستند؛ اما ساليان سال بعضي حتي ممکن است قبل از انقلاب هم اين فعاليت را داشتند و تا به امروز دارند ادامه ميدهند.
[6] - موسوي چلک: بر اساس حکمي که دادگاه صادر ميکند. قانون حمايت از کودکان بيسرپرست (ابلاغيه 1392) عمدتا سازمان بهزيستي مسئوليت کودکان بيسرپرست را به عهده دارد.
[7] - موسوي چلک: حمايت از سالمندان نيازمند روستايي در ابتدا به عهده بهزيستي بود. سپس به کميته امداد و اگذار شد.
[8] - مستمروغيرمستمر.
[9] - مطابق آيين نامه دولت بيماران رواني غيرمزمن که در آيين نامهاي که دولت دارد تعريف شده است. با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي است. بيماران مزمني که به دارو و درمان جواب نميدهند و نيازمند نگهداري شبانهروزي و مستمر هستند مسئوليت آن با سازمان بهزيستي است.
[10]- موسوي چلک: حمايت از زنان آسيب ديده اجتماعي و دختران فراري مستلزم همکاري دادگستري، نيروي انتظامي و ساير مراجع با بهزيستي است.
[11] - مسئوليت معتادين متجاهر قبلا به عهده دادستاني و نيروي انتظامي بود.
[12] - از جمله نيروي انتظامي، دانشگاهها، آموزش و پرورش.
[13] - بر اساس قانون حمايت خانواده
[14]- HIV and AIDS: HIV یک ویروس است که به سیستم ایمنی حمله می کند. در صورت عدم درمان، سیستم ایمنی بدن در نهایت به طور کامل از بین خواهد رفت. ایدز به مجموعه ای از علائم و بیماریهایی که در مرحله نهایی بیماری، عفونت رخ می دهد اشاره میکند.
[15] - موسوي چلک: قانون جامع حمايت از حقوق معلولان دوبار در مجلس تصويب و به شوراي نگهبان رفته است. ايرادهاي شکلي گرفته شده است. با بودجهاي که مجلس مصوب کرده قرار است اين حمايت انجام شود.
[16] - موسوي چلک: لايحه حمايت از کودکان و نوجوان که از سال 78 از قوه قضائيه به دولت و سال 1390 از دولت به مجلس رفت؛ قرار است به صحن علني مجلس بيايد تصويب شود.
[17] - موسوي چلک: براي اجراي نظام چند لايه تامين اجتماعي سال 97 حدود 7 هزار ميليارد پيش بيني شده ولي هنوز تبديل به قانون نشده است. هنوز در دولت مانده است؛ قرار بود در برنامه پنجم اين کار انجام بگيرد که انجام نشد. در دو سال اخير در کميسيون اجتماعي دولت پيش نويس لايحه آماده شد؛ به هيات دولت رفته که تصويب شود و به مجلس برسد. علي ربيعي وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اين طور خبر داد که تلاش ميشود بخشي از منابعش را در سال 97 پيش بيني کنند که حدود 7 هزار ميليارد تومان نياز است که تامين منابع شود.وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح کرد: در سال 97 برای فقرزدایی هفت هزار میلیارد تومان پیش بینی شد که چهار هزار میلیارد تومان آن موجود است و بقیه را باید تامین کنیم.(روزنامه جهان نيوز، 4/12/1396)
[18] - موسوي چلک: NGOها مستقل نيستند و عمدتا شعبه شماره 2 دولت هستند.