با وجود گذشت هزار سال از شهادت امام حسین (ع) و یاران با وفایش نه تنها از عمق این حادثه کاسته نشده بلکه هر چه بیشتر میگذرد، این قلمرو گستردهتر شده و آئینها با شکوه بیشتری برگزار میشوند.
صدای قدمهای محرم آرام آرام با اجرای آئینهای سنتی مردم از گوشه و کنار کشور به گوش میرسد، استان فارس با سابقه دیرینه فرهنگی و هنر و تمدن نقش ویژهای در بیان نهضت عاشورا با برگزاری آیین های مختلف هنری و عزاداری های خاص دارد.
چارچوگردانی و چک چکو در استهبان، عم کبار و تعزیه در خرم بید، تعزیه در
صحرارود فسا، عاشورا در روستای دوان کازرون، سینه زنی قطاری شیراز و سینه
زنی لاریها، تعزیه شیراز، سروستان، کازرون، صحرارود فسا، خرمبید، زرقان و
مرودشت از آیین هایی مذهبی و عاشورایی استان فارس است که در فهرست آثار
معنوی کشور به ثبت رسیده اند.
چند روز مانده به محرم، مردم فارس با برپایی تکیهها و سیاه پوش کردن کوچه و محله ها، با سبک و شیوههای مختلف عشق و ارادت خود را خاندان اهل بیت ابراز میکنند.
عشق امام حسین (ع) همچون تابلوی زیبایی است که با گذشت زمان رنگ کهنگی نمیگیرد و مردم هر گوشه از ایران اسلامی به نحوی عشق و ارادت خود را
به آن امام معصوم نشان میدهند.
اهالی زرقان براساس رسمی دیرینه با برپایی خیمه هایی ، مراسم عزاداری سید و سالار شهیدان را آغاز می کنند.
صدر متکلم پژوهشگر آداب و رسوم مردم زرقان میگوید: آیین سنتی برافراشتن خیمههای عاشورایی هرساله سه روز قبل از فرارسیدن ماه محرم بنا به سنتی ۴۰۰ ساله برگزار میشود.
این پژوهشگر میافزاید: مردم این شهر صبح روز بیست و ششم ذی الحجه خیمههای بزرگ را از انبارها بیرون آورده و بعد از نصب عمودهای چوبی که ارتفاع آنها به ۲۰ متر هم میرسد تکههای خیمه را به با ۵۰۰ گره به هم وصل میکنند.
وی میگوید: در این روز پرچم سبز که نشان خاندان پیامبر (ص)، پرچم سیاه نشان از عزا و پرچم سرخ نشان از خون خواهی شیعیان است بر بالای خیمهها نصب میشود.
خدامی عضو هیات امنای حسینه، ولی عصر زرقان میگوید: صبح روز بیست و هفتم هم با حضور عاشقان و دلداگان اباعبدالله الحسین (ع) طنابهای نصب شده در چهار طرف این خیمهها با ذکرهای یا علی، یا حسین و یا زینب کشیده و مهار میشود.
بخشدار زرقان میگوید: بلندترین خیمه متعلق به حسینیه حیدر ،منسوب به سردار حیدر از فرمانده هان لطفعلی خان زند است و برای بلند کردن آن از جرثقیل و بالابر استفاده میکنند.
کوشا تاکید میکند: بر روی خیمهها نقوشی وجود دارد که اطلاع دقیقی از سابقه آنها وجود ندارد، در عین حال آثار متعددی از مرمت و کهنگی بر هر خیمه قابل مشاهده است.
وی میافزاید: از نخستین روز ماه محرم، صبحها در هر سه خیمه یاد شده مراسم قرائت زیارت عاشورا و روضه خوانی، ظهرها مراسم تعزیه و شامگاه مراسم زنجیر زنی و سینه زنی برگزار میشود و در پایان روز سیزدهم محرم این خیمههای عاشورایی جمع آوری شود.
بخشدار زرقان میگوید: آیین سنتی برافراشتن خیمههای حسینی زرقان سال ۱۳۹۱ از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با شماره ۶۵۷ به ثبت ملی رسیده است.
شهر زرقان در فاصله ۲۵ کیلومتری شمال شیراز قرار دارد.